2020. október 26., hétfő

ELLENZÉKI ÖNKORMÁNYZATOK HIÁBA KÉRIK A KORMÁNYHIVATALTÓL, EGY FIDESZES POLITIKUS VISZONT MEGKAPTA A HELYI VÍRUSADATOKAT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.10.26.


A Hatvanonline.hu vasárnap délután közzétette a térség településeinek hivatalos járványadatait, de a cikket rövid idő után el is tüntették a lap internetes oldaláról és a Facebookról is. A cikk helyén azóta csak egy üres oldal található.

A törölt cikk a 24.hu által megszerzett szövege szerint a Heves megyei 3-as számú országgyűlési választókerület 38 települését érintő, viszonylag friss járványügyi számait tartalmazta. A helyi aktív koronavírus-fertőzöttek 42. heti számadatai Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőtől származtak, a politikus pedig Kadlott Csabától, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatójától kapta meg a statisztikát.

Az adatsorból kiderült, hogy a 38-ból 25 településén tartanak nyilván igazoltan pozitív eseteket, közülük a legtöbbet, 30-at a választókerület központjában, Hatvanban regisztrálták. 

Az adatokban egyébként nincs semmi meglepő, a meglepetést legfeljebb az okozhat, hogy Szabó Zsolt hozzájuthatott a saját körzete adataihoz.

A főváros XV. kerületének ellenzéki önkormányzat ugyanis például hiába kérte a saját lakosságát érintő információkat.

Csütörtökön írtunk arról, hogy Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvoshoz, hogy adja ki a kerületre vonatkozó adatokat. A tiszti főorvos helyett válaszoló Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője elutasította a kérést. Sára arra hivatkozott, hogy hivatalosan már június óta nincs járványügyi vészhelyzet Magyarországon, a vonatkozó kormányrendelet pedig nem engedi, hogy vészhelyzeten kívüli időszakban kiadja az információkat.

"A vészhelyzet megszűnésével az adattovábbítás fent megjelölt jogalapja is megszűnt, így Budapest Főváros Kormányhivatala sajnos nem tud eleget tenni kérésének"

– írta Sára Botond...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.