2020. október 18., vasárnap

HA NEM ÁLLNÁNK KI, NEM TUDNÁNK TÜKÖRBE NÉZNI – WÉBER KATA AZ ÚJ MAGYAR MŰVÉSZNEMZEDÉKRŐL

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2020.10.16.


Az egyik legrangosabb amerikai filmes magazin, a Variety nemrég a világ legígéretesebb tíz forgatókönyvírója közé választotta Wéber Katát. Ő írta Mundruczó Kornél Fehér Isten, valamint a Jupiter holdja című filmjének forgatókönyvét. Első angol nyelvű filmjüket, a Pieces of a Womant is közösen jegyzik. A Netflixen látható alkotás executive producere Martin Scorsese. A mostani Velencei Filmfesztiválon két elismerést is kaptak: a gyermekét elvesztő főhősnőt alakító Vanessa Kirbynek ítélték a legjobb színésznő díját, és a diákzsűri díját is ez az alkotás nyerte el. A magyar művészpár jelenleg Németországban él. Wéber Katát Berlinben hívtuk fel, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről is kérdeztük.

Mekkora esélyt adott annak, hogy a világ legígéretesebb tíz forgatókönyvírója közé választják?


Abszolút váratlanul ért. Ritkán olvasom az amerikai szaklapokat, azt azonban tudom, hogy a Variety az egyik legrangosabb. Óriási megtiszteltetés, hogy úgy gondolták, helyem van ezen a listán. Annál is inkább, mert szinte csak amerikai filmeseket, forgatókönyvírókat válogatnak be, legalábbis azok a kollégák, akikkel ezúttal beszéltem, mind az Egyesült Államokban élnek. Mivel a Pieces of Woman amerikai–kanadai koprodukcióban készült, valószínűleg a scriptjét is amerikainak tekintették.

Talán nem is tudták, hogy a film írója magyar?

Szerintem tisztában voltak ezzel, hiszen Mundruczó Kornéllal készített első közös munkánkat, a Fehér Istent az amerikai mozikban is sikerrel játszották.

Mivel jár ezen a listán a top tízbe kerülni? Pénz, presztízs, sarkig táruló produceri ajtók?

Pénzt nem kapunk, viszont annál több kitüntetett figyelmet. A nemzetközi filmes világban a bizalom nagyon sokat számít,
 és ez az elismerés azt is jelenti, megbíznak abban, hogy tudok már valamit a filmírásról. S mivel nekem ez nem az eredeti szakmám – színészként végeztem a színművészetin –, ezt még nagyobb elismerésnek érzem...

ITT OLVASHATÓ

LAPAJÁNLÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.