2020. október 18., vasárnap

MÁRTON ANDRÁS: AZT VÁROM, HOGY A HELYZET ESZKALÁLÓDJON ÉS FELNYÍLJANAK A SZEMEK

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2020.10.16.Márton András, Jászai Mari-díjas színművész és lánya, Márton Dorottya, az SZFE hallgatója volt a Klikktv vendége. A színművész az első Orbán-kormány idején diplomata kiküldetésben volt, mégis úgy gondolja: „én őket tartom árulónak! Azokat, akik mindazt, amiben a rendszerváltozás pillanataiban hittünk – mint demokrácia, szabadság, európai értékek –, elárulták.” Hozzátette, jelenleg „kétségkívül a kiéheztetésre játszanak, de ezek a lépések csak üzemanyagként szolgálnak, felfűtik a beszorítottakat. Látványos, hogy Orbán Viktor miként bánik a színészekkel: mély megvetéssel, gyűlölettel viseltetik irántunk. Aztán odaadja annak a Vidnyánszkynak a döntés jogát, akinél utáltabb embert én még nem láttam”.

Márton Dorottya, aki két diplomája után, az SZFE-n dokumentumfilmesnek tanul, elmondta, amit az egyetemmel csinálnak „nem csak a színműről szól. Látjuk, hogy ez egy rendszerszintű probléma, hiszen ez történt a CEU-val, az MTA-val, a Corvinus-szal és ez fog történni valószínűleg a többi oktatási intézménnyel. Az egyetemi autonómia sarokköveit próbálják meg lerombolni. Közben sosem ültek le velünk tárgyalni, ráadásul nem is egyenlő partnerekként bánnak egy százötven éves hagyományokkal rendelkező egyetemmel.”

Október 23-án a Műegyetemtől – több egyetem csatlakozásával – indulnak az SZFE hallgatói, mint ahogy ’56-ban is tették a diákok.

Márton András kijelentette: „azt várom, hogy eszkalálódjon a helyzet, hogy ebből a kis lángból, ami itt van, sokkal több ember fedezze fel ennek a rendszernek az igazságtalanságát és haszontalanságát.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.