2020. október 15., csütörtök

HATÁRÁTKELŐS NYÁLCSORGATÁSOK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelők
2020.10.15.


Az embernek az étkezési szokásaival, a gyerekként megszokott ízekkel nehéz szakítani – sokszor keressük azokat az ételeket, hangulatokat, melyek meghatározták fiatalkorunkat. Ez talán még fokozottabban érvényes külföldön, ahol az ízek az otthonra is emlékeztetnek minke
t.

Más kérdés, hogy az, ami az emlékeinkben él, mennyire igaz, mennyire szépíti meg az azóta eltelt idő. Ennek egyik klasszikus példája a Túró Rudi, aminek kapcsán nemrég Boglárka írt egy posztot, és amiről érdekes (és szerteágazó) beszélgetés alakult ki a Határátkelő Fb-oldalán.

Mi a helyzet a Túró Rudival?

Az Egyesült Királyságban élő Hajnalka (akinek a nyitóképet is köszönhetjük) például azt írta, hogy neki nyolc év után semmi sem hiányzik, ami magyar, mindent megkapnak, amire szükségük van, és nem ragaszkodnak a magyar márkákhoz.

„Ha vettünk is csalódtunk. Egyébként sem a pöttyös az igazi! Ezt nem győztem a fiataloknak is mondani, amíg a Bőrgyógyászati Klinikán dolgoztam” – viccelt.

Mindenesetre elég komoly „minőségellenőrzési vita” alakult ki ennek kapcsán. Krisztián szerint például a mai Túró Rudi gejl és fos, egyébként is a Leith Walkon található lengyel boltban van eredeti (és finom) orosz.

András a saját márkás rudik mellette tette le a voksot, mondván, közülük több sokkal finomabb is, mint a pöttyös, nemcsak jelentősen olcsóbb. Angela pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a rudit otthon is meg lehet csinálni, már egész jó receptek vannak.

Botond azt írta, neki egyáltalán nem hiányzik, sosem szerette: „Nem tudom, miért van oda mindenki érte”. Ibolya is azon a véleményen volt, hogy senkinek sem hiányzik a Túró Rudi.

„Először is lehet kapni a magyar boltokban! Másodszor hiába lett ’hungarikum’, a más nemzetiségűek nem csorgatják a nyálukat érte. Harmadszor ez már rég nem a klasszikus Rudi, csak valami kutyulék” - fogalmazott.

Anitának sem hiányzik a rudi, „de tegnap este egy hónap otthonlét után kinyitottam a hűtőt és kerestem. De hát ez nem anyu hűtője”.

Erzsébet egy trükköt is elárult, merthogy a rudi szerinte télen jól szállítható és a mélyhűtőben sokáig eláll.

Péter egyszerűen csak „cukor vacaknak” minősítette az édességet, mondván, egy 30g-os pöttyös Túró Rudiban 11g a cukor és a bevonat is gáz, mely nem valódi csokoládé, hanem „kakaós étbevonómassza”, ami a csokoládé gyengébb minőségű helyettesítő terméke, melyben a kakaóvajat a lényegesen olcsóbb hidrogénezett növényi zsírral helyettesítik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.