2020. október 15., csütörtök

ZUHANHAT A LAKÁSKIADÁS HOZAMA - TÖMEGES ELADÁS NEM VÁRHATÓ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.15.


Akár 25 százalékkal is csökkenhettek a befektetési céllal vásárolt lakások kiadásából származó hozamok 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest. A Takarék Index elemzői ennek ellenére rövid távon nem számítanak a befektetésnek szánt lakások tömeges értékesítésére.

A koronavírus-járvány hatása érzékenyen érintette a nagyvárosok és különösen a budapesti belváros lakásbérleti piacát – állapította meg a Takarék Index elemzése. A rövid távú kiadást alapvetően befolyásolta, hogy a nemzetközi turizmus drasztikusan visszaesett, amit a hazai nem tudott pótolni. A hosszú távú kiadói piac esetében pedig az egyetemek korlátozott működése, a külföldi diákok elmaradása, a turizmus és így a szolgáltatási szektorban dolgozók számának csökkenése mérsékelte a bérleti igényeket.

Az ingatlanközvetítő hálózatok adatai szerint a főváros több belső kerületében (VI., VII., IX. kerület) akár negyedével is nőtt a hosszú távra kiadó lakások száma. Emellett a rövid távú lakáskiadás belengetett szigorítása is befolyásolja ezekben a kerületekben a kiadási célú ingatlanbefektetéseket.

A kínálat növekedése és a kereslet csökkenése alacsonyabb bérleti díjakat eredményezett, amiről már a nyáron érkeztek adatok. A Duna House (DH) jelentése szerint a bérleti díjak Budapesten 15-30 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, és vidéken is hasonló volt a tendencia. A KSH által az ingatlan.com adatai alapján készített lakbérindex ugyan nem mutatott ilyen jelentős visszaesést, de 6 százalékos csökkenés itt is látszott a bérleti díjakban 2020 júliusa és az előző év azonos időszaka között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.