2020. október 24., szombat

KORNIS MIHÁLY: 1956 ÉS 57 VAGYOK

KLUBRÁDIÓ / BELSŐ KÖZLÉS
Szerző: KORNIS MIHÁLY
2020.10.23.


1956. október 23. évfordulójának alkalmából Belső közlés című irodalmi műsorunkban Kornis Mihály író olvasta föl I könyv címmel készülő nagyregényének az ’56-os forradalomhoz kapcsolódó néhány részletét.


Az autonóm és egyedi hangú írót, Kornis Mihályt az évek során a Klubrádió számos adásában vendégül láttuk már, a holnapi napon például Kun Zsuzsa Klubdélelőtt című műsorának is vendége lesz 11.30-tól, amelyben a mától itt, a Klubrádió honlapján is elérhető felolvasása nyomán folytatja a mesélést az ’56-os forradalomról és a városról gyűjtött akkori gyermekélményeiről. Korábban Belső közlés című irodalmi műsorunknak is vendége volt már, és az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján minden évben lejátsszuk Dunasirató című korszakos írását is, sőt egy alkalommal korán elhunyt írótársa, az Auschwitzot megjárt és 1956-ban is halálra ítélt Gáli József prózáiból is fölolvasott egy egész órányi csokorra valót.

A Klubrádióban a mai napon 12 órakor elhangzott felolvasásában többek között azokat az eseményeket idézte föl érzelemmel telített hangon, személyes átélése nyomán, amikor a parlament előtt belelőttek a békésen tüntető tömegbe, illetve amikor családjával vasárnapi séta keretében a Köztársaság térre, a pártszékház védőinek meglincselése helyszínére keveredtek. Kornis szemlélete összhangban áll ifjúkori legjobb barátja, Petri György versének látásmódjával, amely Nagy Imrének és Angyal Istvánnak állít emléket, s amelyet mától szintén elérhetnek a honlapunkon. A fenti lejátszás hangsávra kattintva újra meghallgathatják a délben elhangzott felolvasást, az alábbi hangsávon pedig a felolvasás teljes, vágatlan változatát hallgathatják meg, amelyben az író a forradalom kitörésének másnapjáról, 1956. október 24-e reggeléről is beszámol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.