2020. október 1., csütörtök

KÖZEL KÉTMILLIÁRDOS OSZTALÉKOT VETTEK KI A TENDERKEDVENC WHB-BÓL A TULAJDONOSOK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.10.01.


Az utolsó napon adta le éves beszámolóját a közbeszerzések egyik nagy sztárja, a West Hungária Bau Kft., vagyis a WHB. A cég értékesítésének nettó árbevétele tavaly 50 milliárdról 61 milliárdra nőtt, és bár a nyeresége csökkent, a tulajdonosok így is 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle. Az állami tenderek állandó szereplőjének és gyakori nyertesének többségi tulajdonosa az ország 45. leggazdagabb embere, Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila.

Az e-beszámolóra feltöltött dokumentumok szerint a WHB éves forgalma tavaly 61 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az értékesítés nettó árbevétele hat év alatt megháromszorozódott, hiszen 2014-ben még csak 20 milliárd forintot tett ki. A cég adózott eredménye, azaz nyeresége ugyanezen időszak alatt 1,4 milliárdról 2018-ra 7,3 milliárdra ugrott, majd tavaly 4,4 milliárd forintra csökkent.

A taggyűlésen hozott határozat szerint a társaság tagjainak a 2019-ben elért nettó 4,4 milliárd forintos haszonból 1,75 milliárd osztalékot fizetnek ki, tekintettel a társaság osztalékpolitikájára, amely szerint:

- adózás előtti eredmény * 100 / nettó árbevétel = minimum 6 %.

- osztalékfizetés utáni mérleg szerinti eredmény eléri az éves nettó árbevétel 3,5 %-át.

- osztalék kizárólag az adózott eredmény 60 %-ig (más esetben 50 %) írható ki.

A cég tavaly 240 dolgozónak összesen 1,2 milliárd forint bért fizetett ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.