2020. október 20., kedd

MA MÁR MEHET INFLUENZA ELLENI VAKCINÁÉRT – ÖSSZESZEDTÜK A TUDNIVALÓKAT AZ OLTÁS ELŐTT

HVG / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2020.10.20.


Bár influenza elleni védőoltás már régóta létezik, a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén. De egyáltalán hogyan és mikortól lehet beszerezni? Milyen típusai vannak? Ki adathatja be, és kinek kell vigyáznia? Milyen mellékhatásokat okozhat, és miért foglalt le belőle a kormány egy egész készletet? 

Cikkünkben a legfontosabb kérdésekre próbáltuk összegyűjteni a válaszokat.

Miért más a 2020/21-es influenzaszezon, mint az előzőek?

Alapvetően nem lenne semmi különbség, hiszen influenzaszezon minden évben van, és szerencsére védőoltás is régóta létezik, bár a vírus mutációi miatt ezeket minden évben újra kell fejleszteni. Idén azonban a koronavírus-járvány mindent megváltoztatott, ennek veszélyeire már tavasszal figyelmeztettek a szakemberek.

Ha egyszerre támad a koronavírus és az influenza, az egészségügyi rendszer rendkívüli módon leterhelődhet, arról nem is beszélve, hogy a kísértetiesen hasonló tünetek miatt nagyon nehéz megállapítani, hogy egy beteg pontosan melyikkel fertőződött meg. A kormány ugyan már bevetette az antigénalapú gyorsteszteket, melyek akár 15 perc alatt képesek kimutatni az új típusú koronavírust, ezek azonban költségesek, és nincs belőlük elég...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.