2020. október 20., kedd

MIT RONTOTTUNK EL NYOLCMILLIÁRDNYIAN? – CSÁNYI VILMOS: MINDEN TÁRSADALOM A SAJÁT MÚLTJÁNAK A FOGLYA

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.10.20.


Február óta dúl Európában a járvány, félhivatalosan azóta, amióta félbehagyták a velencei karnevált. Ez már egy gyermek kihordási ideje. Csányi Vilmos etológus, akadémikus szerint az a csoda, hogy a világ eddig járványok nélkül működött.


Február óta dúl Európában a járvány, némi rutinunk lehet benne. Nem fél? Kezd beleszokni?

Mibe kellene beleszokni? Almádiban lakom, itt nincs nagy forgalom, az emberek fegyelmezettek, járványok mindig voltak és mindig lesznek. Alkalmazkodni kell, hát alkalmazkodom.

Nincs bűntudata? A korosabb nemzedékhez tartozik. Ők a járvány – ha nem is okozói, de – kiemelt célpontjai.


Miért lenne bűntudatom? Nyolcmilliárd embernek lehetne bűntudata.

Mit rontottunk el mi nyolcmilliárdnyian?

Sok mindent. Túlhajtott termelés mellett túlhajtott fogyasztási rendszerben éltünk. Az ember nem korlátozza a szaporodását, elavult fogyasztási rendszerben osztja el a javakat.

Mitől elavult a fogyasztási rendszer? Ezzel a jelzővel társítva nem hallottam.

Hát… Aki nem dolgozik, ne is egyék. Tudok hasonló közmondásokat mondani. A jelenlegi viszonyok mellett ennivalóval mindenkit el tudunk látni. Aki a technológiai szerkezet csúcsán van, sok milliószor annyit kap, mint aki a legalján. Ennél rosszabb elosztási rendszer nincs is. Az ősi vadászó közösségek szemléletétől idegen lett volna.

Miként tudnánk korlátozni az ösztöneinket, szaporodási szokásainkat?

Kína például megmutatta, lehet tenni egy s mást.

Maga az eljárás nem szimpatikus. És vannak következményei. Nyolcvan-százmillióval több férfi él Kínában, mint nő. A pár nélkül maradóknak ez nyilván szenvedés.

Következményei mindennek vannak. Az emberiség történetének hosszú periódusaiban a nők 1,3–1,1 arányban többen voltak, mivel a háborúk, a vadászati technikák jobban fogyasztották az urakat, mint a hölgyeket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.