2020. október 8., csütörtök

MI IS EZ A MAGYAR GYÁRTÁSÚ CSODAGYÓGYSZER A KORONAVÍRUS ELLEN?

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2020.10.08.


Hazai pályán kezd a remdesivir-gyártásába a Richter. De mi ez a szer, hogy működik, és tényleg ennyire jó a koronavírus ellen? Valóban ígéretes, de a hatékonyságát még jelenleg is vizsgálják. A szer egy nélkülözhetetlen segédanyagát mindössze néhány cég állítja elő a világon, az egyik pont magyar. Ez kapóra jönne az önellátó járványkapacitások kiépítésén dolgozó kormánynak. A Richter a jelek szerint mégsem ettől a cégtől szerzi be a segédanyagot, de hogy honnan, nem árulják el. Az sem derül ki, mennyit költött az állam a fejlesztésre.


Elindult a súlyos koronavírusos betegek kezelésében az egyik legígéretesebb hatóanyagnak számító remdesivir gyártása Magyarországon – erősítette meg szerdán az Indexnek a fejlesztést és a gyártást végző Richter.

Mint kiderült, a cég márciusban kapta a megbízást a kormánytól, és öt hónap alatt sikerült szintetizálnia a hatóanyagot. A fejlesztést az állam fizette, és az injekciós kiszerelésű gyógyszer nem is kerül kereskedelmi forgalomba, a cég a teljes mennyiséget átadja az államnak, így bevétele nem is származik belőle. Az eddig legyártott mennyiség körülbelül háromezer beteg kezelésére elég. Körülbelül 260 betegnek elegendő mennyiség már szeptemberben átesett a minőségellenőrzésen, így ezek már be is vethetők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.