2020. október 14., szerda

MUNKAHELYI NYOMÁS – HOL A LEGROSSZABB EURÓPÁBAN?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.10.14.


Vajon melyik európai országban nehezedik rád a legnagyobb nyomás a munkában? Vajon hányan vesszük figyelembe ezt az egyébként nem elhanyagolható szempontot, amikor arról döntünk, melyik országba költözzünk dolgozni?


Nos, a második kérdésre nem nehéz válaszolni, hiszen határátkelőként országválasztásnál alighanem kevéssé merül fel döntő tényezőként a munkamorál vagy a munkakultúra.

Sokkal egyértelműbb szempont a nyelv vagy a távolság vagy egyéb más akár szubjektív tényezők egy célország mellett vagy ellen.

Pedig ha belegondolunk, mennyi időt töltünk el a munkahelyen, mekkora befolyással van ez az életünkre, tulajdonképpen nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékű stresszel, időnyomással kell megküzdenünk ott, ahol dolgozunk.

A karoshi

Mint tudjuk, Japán a munkakultúráját tekintve egyik leginkább hírhedt ország, ahol nem ritka az ezen nyomás elviselhetetlensége miatt elkövetett öngyilkosság, illetve szintén a túlmunka miatt egyéb módon bekövetkezett halálozás – szívroham, agyvérzés - sem. Olyannyira nem, hogy erre külön szó született: a karoshi.

Az országban szinte természetes dolog a tizenkétórás munkanap, a minimális kivett szabadság. A kormányzat inkább a munkaidő csökkentésén dolgozik, hiszen a túlhajszolt, kiégett munkavállalók már nem képesek hatékonyan dolgozni. De ne menjünk ilyen messzire, hiszen határátkelőként viszonylag ritkán megyünk egészen Japánig élni, dolgozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.