2020. október 28., szerda

ÖT „MI LETT VOLNA, HA…” FORGATÓKÖNYV A VILÁGJÁRVÁNYRÓL, TANULSÁGOKKAL

G7.HU
Szerző: MARTON PÉTER
2020.10.28.


(Dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A Mi lett volna, ha…” típusú forgatókönyvek, avagy más néven a kontrafaktuálisok tanulmányozása nem szükségképpen öncélú gondolatkísérlet. Megkerülhetetlen része annak, ahogyan a világról elmélkedünk, mivel minden, a körülöttünk zajló események magyarázatára vonatkozó állításunk egyben annak kijelentése is, hogy ha valami nem úgy történt volna, ahogy, abból nagyon más dolgok is következhettek volna. Ha bármilyen „amennyiben ez történik, akkor ez és ez lesz” jellegű előrejelzéssel élünk, az is tartalmaz kontrafaktuális állítást is („ha nem ez történik, akkor ez és ez nem történik”).

Az efféle megállapításokból stratégiai tanulságok is levonhatók — irányt adhatnak a cselekvésünknek. Segíthetnek továbbá megvilágítani bizonyos, a világunk működése szempontjából alapvető összefüggéseket. Ennek előfeltételeként persze fontos, hogy tényeken és tudományosan megalapozott ismereteken alapuló módon következtessünk ezekre.

Közeledve a SARS-CoV-2 vírus terjedésének első évfordulójához — tekintve, hogy virológiai elemzések szerint az valamikor tavaly november közepén kezdődhetett a legnagyobb valószínűséggel — eleget láttunk már ahhoz, hogy megfogalmazhassunk néhány jelentőségteljesebb kontrafaktuális állítást a történtekkel összefüggésben. Ezekből következik az alábbiakban öt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.