2020. október 28., szerda

LENGYELORSZÁGTÓL AZ USA-IG FOLYIK A GLOBÁLIS ABORTUSZVITA, MAGYARORSZÁG IS RÉSZT VESZ BENNE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILIL
2020.10.28.


Lengyelországban gyakorlatilag teljesen betilthatják az abortuszokat – maradandó károsodás vagy betegség esetében is. Ezzel egy időben Lengyelország Magyarország és az USA mellett feltűnt egy abortuszellenes egyezmény aláírói között.


Magyarország az egyik fő támogatóként jelenik meg a Genfi Konszenzus Nyilatkozata koalicíóban – derült ki október 22-én. A koalíció fő támogatói között van Magyarország mellett Brazília, Uganda, Egyiptom és az USA, 32 aláírója között megtalálható Fehéroroszország, Szaúd Arábia, Líbia és Lengyelország.

„Az USA aláírt egy abortusz-ellenes nyilatkozatot nagyrészt autoriter országokkal” – jelent meg a Guardian cikke, amiben beszámoltak arról, hogy az aláírók nagy része a Women, Peace and Security Index utolsó országai között van.

Az index a nők helyzetét elemzi különböző mutatók figyelembevételével: például az oktatás hozzáférhetőségét, a parlamenti részvételt, a biztonságot, a munkaerőpiacon elfoglalt helyzetet és a mobiltelefon-használatot vizsgálja. Magyarország ennek a listának a 49. helyén áll. A két másik európai aláíró, Fehéroroszország a 38. helyen, Lengyelország pedig a 25. helyen. Az USA a 19. helyen áll, ezzel a legjobbként a Genfi Konszenzus Nyilatkozatának aláírói között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.