2020. október 1., csütörtök

RENDESEN RÁHÚZTA A VIZES LEPEDŐT AZ ORBÁN-KORMÁNYRA AZ EU JOGÁLLAMISÁGI JELENTÉSE

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.09.30.


Korrupció, fékek és ellensúlyok elégtelensége, a médiapluralizmus eltűnésének veszélye, az igazságszolgáltatás kormányzati befolyásolása - csokorba szedte az Európai Bizottság a jogállamisági problémákat Magyarországon.


Közzétette a jogállamisági jelentését a tagállamokról az Európai Bizottság (EB). A jelentés nyilvánosságra hozása előtt a magyar kormány már jelezte, a jogállamiság nem konkrét fogalom, igazából csak politikai zsarolásra jó, és kedden azt is bejelentette, követeli a Von der Layen bizottsági elnöktől az alelnöke, a jogállamiságért felelős Vera Jourová leváltását, akivel a magyar kormány megszakítja a kapcsolatot is - utóbb von der Leyen jelezte, a kérésnek nem hajlandó eleget tenni.

Ezek voltak az előjelek, amelyek a jelentés irányát és következtetéseit már sejtetni ígérték. A jelentés az igazságügy, a korrupció, a média és a transzparencia ügyében fogalmaz meg bírálatot.

Az igazságszolgáltatás területén először arról ír a jelentés, az Országos Bírói Tanács (OBT) nehézségekkel küzd, hogy leküzdje az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének hatalmát. Bár az OBT elvileg felügyeli Handót, a gyakorlatban ez nehézségekbe és korlátozásokba ütközik. Handót az Országgyűlés nevezte ki. Eközben az OBH az OBT akarata ellenében nevezett ki többször bírókat. A Parlament nem teljesítette az OBT követelését, hogy távolítsa el Handót az elnöki székből 2019 júniusában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.