2020. október 6., kedd

VISSZATÉRÉS EPIPÓBA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.10.05.



Emlékezésről, megbocsátásról gyerekkori traumákról és Sipos Pál gyerektáborairól szól Oláh Judit filmje, a Visszatérés Epipóba. A budapesti tanárt, akiről ma már tudjuk, hogy fiatalokat molesztált, és a szendrői nyaralásokat, ahol több visszaélés is történt, a táborozók emlékein keresztül ismerjük meg.


„10 éves voltam, amikor a tábor váratlanul és magyarázat nélkül véget ért. 25 éven át nem firtattam az okát” – mondja Oláh Judit, a Visszatérés Epipóba című dokumentumfilm rendezője és egyben narrátora. Sipos Pál gyerektáboráról beszél, ahol hat éves korától, más értelmiségi szülők gyerekei között a nyarak egy részét töltötte.

A szendrői táborban minden évben nagyjából negyven, 6 és 14 év közötti gyerek vett részt. Három hétig nem beszélhettek a szüleikkel, csak néhányuknak volt engedélyezett a látogatás. A táborban egy kitalált országba képzelték magukat, amit boszorkányok (a lányok) és medvék (a fiúk) laktak, és amit minden évben meg kellett védeniük a képzeletbeli betolakodóktól. Epipónak volt saját nyelve, vallása, híradója, ranglétrája és persze vezetője: Sipos Pál.

A film első 15 perce az idillt mutatja be: rohangáló gyerekeket színes ruhákban, fröcskölő víz, vagány táboroztatók, rítusok, játékok, versenyek. Ahogy halad előre a film, úgy lesz zavarosabb a történet: szó esik a táborban elszenvedett zaklatásról és erőszakról, valamint a kegyetlenségekről, amiket az idősebb táboroztatók vagy a tanár követtek el a gyerekekkel.

A Visszatérés Epipóba központi helyzete egy pszichodráma csoport, ahol a táborozók már felnőttként találkoznak, újrajátsszák a táborok legszebb és legrosszabb részeit. Oláh Judit is köztük van. Ahogy visszaemlékeznek a nyarakra, régi felvételek pörögnek, amik boldog, vad gyerekeket mutatnak Sipos körül.

A felnőtt táborozók a terápián együttes erővel próbálnak rájönni, hogy miért mentek vissza Szendrőre minden évben, és miért nem szóltak az ott elszenvedett kegyetlenségekről senkinek a környezetükben.

Sipos Pál, a ’80-as évekbeli felvételeken cigarettázó, fémkeretes szemüvegben mosolygó férfi az az S. tanár úr, a fővárosi Trefort gimnáziumi magyartanára, akiről azóta egy 444-cikknek köszönhetően bebizonyosodott, hogy több fiatal fiút és lányt molesztált tanári és táboroztatói minőségben, Szendrőn és budapesti lakásán is. Sipos Pál a ’90-es évek legelején egy szó nélkül eltűnt az iskolából, majd ifjúsági TV-műsorokban tűnt fel újra, de a gyerekek és a szülők nagy része sem tudta meg két és fél évtizedig, hogy mi volt a hirtelen váltás oka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.