2020. november 2., hétfő

AZ ELNÖKVÁLASZTÁS NEM OLDJA MEG AZ USA LEGNAGYOBB PROBLÉMÁJÁT

444.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2020.11.02.


- A 90-es évek óta mindkét nagy amerikai párt folyamatosan, bár különböző mértékben radikalizálódik. Az ideológiai különbség alapjai faji és kulturális jellegűek, a szakadék mára áthidalhatatlan, a bizalmatlanság totális.

- A republikánusoknak jó okuk van félni, mert a státuszvesztéstől aggódó, zömmel vidéki, fehér szavazótáboruk már nem tudja kiegyenlíteni a fiatalabb, városi, az előző generációknál liberálisabb és etnikailag vegyesebb szavazók súlyának növekedését, valamint a mérsékelt konzervatívok elpártolását.

- A demokraták választási eredményei előbb-utóbb politikai hatalommá fognak konvertálódni, és első lépéseik egyike lesz a választójog gyakorlásának megkönnyítése, amivel generációkra megpecsételhetik a Republikánus Párt jövőjét.

- Trump elnöksége megmutatta, hogy a saját ultrakonzervatív szélsősége túszává váló Republikánus Párt képtelen a politikai irányváltásra. Hogy a demokraták térnyerését akadályozzák, a republikánusok az intézményrendszer aszimmetrikus működését igyekeznek bebetonozni, hogy megőrizhessék a hatalmi pozícióikat.

Kalifornia félelmetes példája

A 2000-es évek közepére 15 év terméketlen politikai hadakozás után Kalifornia patthelyzetbe került. A kormány és a törvényhozás bénázott, a nagyjából azonos súlyú, egymást váltogató demokrata és republikánus többségek a bemerevedett ideológiai frontok mögül szidták egymást. Az elharapódzó politikai és költségvetési válság miatt 2003-ban a demokrata kormányzót pár hónappal az újraválasztása után visszahívták. Republikánus utóda (Arnold Schwarzenegger) két évvel később szintén majdnem megbukott, amikor konzervatív kezdeményezéseit egy népszavazáson csúnyán leszavazták. De Schwarzenegger kapcsolt, elkezdett együttműködni a demokrata törvényhozással, a lobbicsoportok és az ókonzervatív, vakhitű mozgalmárok által uralt helyi republikánus politika pedig megindult a lejtőn.

A reformok szelét érzékelő kaliforniaiak 2010-ben demokrata kormányzót választottak. 2012-ben a demokraták a törvényhozás mindkét házában kétharmados többséget szereztek. A recept sikeresnek bizonyult: a korábban bukdácsoló gazdaság a járvány kitöréséig hosszú éveken át szufficites volt, az állam a klímavédelmi intézkedések és a technológiai innováció fellegvárává vált. Rég a demokratáké Kalifornia mindkét szövetségi szenátusi posztja, és az 53 washingtoni képviselői hely közül jelenleg 45. Az összes kulcspozícióban demokraták által választott vagy kinevezett tisztviselő ül.

A progresszív kaliforniai ideált osztó külső, republikánus vetélytárs híján a politikai pozíciókért merészebb és visszafogottabb demokrata jelöltek küzdenek egymással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.