2020. november 2., hétfő

MAGYARORSZÁGON A NŐVERÉS IS A HATALOM MEGTARTÁSÁRÓL SZÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.02.


Magyarországon minden a hatalomról szól. Ez a hatalom pedig nőgyűlölő, buta, undorító, macsó dumákat is megenged magának, csak azért, hogy uralkodhasson. A női egyenjogúság korában felnőtt, korábbi generáció nőtagjai – még ha föl is szólalnak ellene – eltűrik, a most felnövő generáció azonban már nem fogja, mert annál sokkal öntudatosabb. Minderről Vásárhelyi Mária szociológussal beszélgettünk.


Az elmúlt héten sorra érkeztek a nőket semmibe vevő hírek: Lengyelországban az abortuszt szigorító alkotmánybírósági döntés ellen tüntetőket, közöttük a nőket is megtámadta a feketeruhás „B közép”. Magyarország abortuszellenes nyilatkozatot írt alá mintegy harminc másik országgal együtt. Kövér László házelnök Cégénydányádon a Tisza István szobor avatása apropóján a családvállalásról azt tudta mondani: „megfellebbezhetetlen igazság, hogy a világ azoké, akik teleszülik.” Női mivoltomban arculcsapás volt mindegyik, és elképesztett az is, hogy milyen kevés, ímmel-ámmal hümmögő reakciót váltottak ki.

Vásárhelyi Máriát nem csak azért hívtam fel, mert egy Facebook-bejegyzésben – nem sokadmagával – a kövéri megjegyzésre elítélően reagált, hanem azért is, mert kíváncsi voltam, szociológusként hogyan látja, miként változott meg a hangnem a nőkkel szemben, miért egyre durvább a nőkkel szembeni erőszak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.