2020. november 5., csütörtök

AZ UNIÓ ÉLESÍTETTE A BOMBÁT: CSAK A JOGÁLLAMISÁGI FELTÉTELEK TELJESÍTÉSE ESETÉN FIZET

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.11.05.


Megszületett a megállapodás! Szigorúan jogállami feltételekhez köti az Európai Unió az tervezett újjáépítési csomag, illetve a hétéves költségvetés folyósítását. Vagyis, ha valamely tagállam nem felel meg az unió jogállami előírásainak, akkor az európai közösség kormánya leállíthatja a pénzek kifizetését. A történelminek tekinthető megállapodás több hetes tárgyalás után született meg az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottságot képviselő német elnökség, és a kormányfőket tömörítő Európai Tanács között.


A döntés vesztesei azok a kormányok, amelyek nem tartják be a jogállami kontrollt. Köztük elsősorban a magyar és a lengyel kormány. A megállapodás megszületése előtt az Európai Parlament képviselői egyértelművé tették, hogy csak abban az esetben szavazzák meg a 750 milliárdos újjáépítési csomagot és a költségvetést, ha a kifizetéseket a jogállamiság feltételeihez kötik. A feltételek között szerepel mindenek előtt a bíróság, és az ügyészség függetlenségének biztosítása, amely a kormányzati korrupció megakadályozását szolgálja. A hatóságok, illetve az ellenőrző szervezetek korrupció-mentes működése, illetve az ellenőrizhetősége. A tagállamok abban az esetben is sértik a jogállami normákat, ha elzárják a fellebbezés lehetőségét.

A jogállami feltételeket hosszú listán összegezték a tárgyalófelek, elsősorban azokat a normasértéseket büntetik, amelyek sértik az unió érdekeit. A sajtószabadság biztosítása nem került a feltételek közé...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.