2020. november 4., szerda

„CSAK VIGYÁZZUNK A GYEREKEKRE, ÉS HA BELEHALUNK A JÁRVÁNYBA, AZT IS CSENDBEN TEGYÜK”

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2020.11.04.


Elégtelen tesztelés és kontaktkutatás, az információáramlás teljes hiánya, hosszadalmas és fájdalmas kilábalás a betegségből: ezekről számoltak be lapunknak azok a pedagógusok, akik maguk is átestek koronavírus-fertőzésen az utóbbi hetekben.


KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

„Ne keresd a logikát!” – járványügyi védekezés egy magyar iskolában
A tanárok nem érzik magukat biztonságban és elégedetlenek a kormány intézkedéseivel egy felmérés szerint
„Orosz rulettként várom, mikor betegedem meg. Mi, tanárok lettünk a feláldozhatók"


Szeptember óta gyomorgörccsel mentem az iskolába, mivel a férjem áttétes daganatos beteg, jelenleg kórházban van, ami most azért »szerencse«, mert október 25-én pozitív lett a koronavírustesztem

– mesélte a 24.hu-nak egy vidéki megyeszékhely gimnáziumi tanára, aki, mint mondta, az 50-60 közötti korosztályba tartozik, mint a pedagógusok többsége az országban és az iskolájukban.

Miután korábban több cikken keresztül bemutattuk, milyen kaotikus állapotokat okoz a koronavírus megjelenése a magyarországi iskolákban, felkerestünk olyan pedagógusokat, akik maguk is átestek a fertőzésen, és arra kértük őket, mondják el, milyen tapasztalatokat szereztek intézményükben a kontaktkutatás és a tesztelés terén, illetve hogyan élték meg a betegséget.

Az idézett pedagógus a kezdetektől maszkban tanított, sőt az utóbbi hetekben már dupla maszkban. A diákok számára iskolájában azonban nem kötelező a maszkviselés, a 33-40 fős osztálylétszámok pedig lehetetlenné teszik a távolságtartást, és a fakultációk miatt a csoportok is keverednek.

A tanárnő osztályában még szeptemberben lett pozitív két tanuló koronavírustesztje, az egyikükről csak „véletlenül” derült ki, hogy fertőzött, mivel tünetmentes volt, de a szülők révén tesztelték. A diákok tíz napra karanténba kerültek, az őket tanító pedagógusok azonban nem.

Nem a nekünk nyilatkozó pedagógusé volt az első pozitív teszt a tanárok között sem az iskolában, erről azonban csak akkor szerzett tudomást, amikor megjelentek a tünetei, majd igazolódott, hogy ő is koronavírus-fertőzött. Korábban a tantestület semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott, a tanárnő úgy érzi, nyomás alá helyezték az igazgatókat, hogy hallgassák el az információkat.

Mivel a 100 százalékos táppénzről szóló rendelet továbbra sem készült el – annak ellenére, hogy Kásler Miklós szeptember közepén azt hangoztatta, hogy az iskolában megbetegedett tanároknak ez jár majd –, a tanárnő is úgy vélekedett, hogy nagy valószínűséggel nem kapja meg, legalábbis a háziorvosa nem biztatta ezzel.

"Semmi kedvem nincs visszamenni az iskolába és tovább játszani az orosz rulettet. Csak bízom benne, hogy édesanyám és édesapám nem hal bele, a férjem pedig, most miattam, ki tudja, meddig nem jöhet haza a kórházból"

– mondta a pedagógus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.