2020. november 4., szerda

MEDDIG KELL MÉG VÁRNUNK A VÉGLEGES EREDMÉNYEKRE?

MAGYAR HANG
Szerző: MAJLÁTH ROLAND
2020.11.04.


Rácáfoltak az eddigi választási eredmények az előzetes várakozásokra, amelyek már-már biztosra vették a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden győzelmét. Donald Trump sikere a „billegő államokban” ugyanis alaposan felülírta a várakozásokat, így Biden utolsó reménye mostanra az maradt, hogy a levélszavazatokkal végül az ő javára fog billenni a mérleg nyelve az összesítéskor.

A levélszavazatok megszámlálása ugyanakkor hosszas folyamat, mert nem minden államban kezdik el ezt akkor, amikor megérkeznek a borítékok. Az eltérő szabályozásnak köszönhetően vannak olyan államok, ahol a választás előtt egy bizonyos időtartamon belül összesítik ezeket a voksokat, de olyan szabályozással is találkozunk, ahol a választás napjáig egyetlen ilyen borítékot sem nyithatnak ki. Ennek köszönhető, hogy még a legoptimistább becslések szerint is csak péntekre derül ki, hogy pontosan hány elektori szavazatot tudhatnak maguknak a jelöltek.

Ám sokkal valószínűbb, hogy egy szoros versengés esetén a vesztes fél mindent meg fog tenni azért, hogy fordítson a végeredményen. Nem meglepő módon erre éppen a levélszavazási rendszer adnak lehetőséget, amit államonként máshogy szabályoznak. Így például van olyan állam, ahol a levélben történő szavazáshoz még tanút is kell keríteni, máshol ettől eltekintenek. De az is számos tévesztési lehetőséget rejt magában, hogy egyes államokban két borítékot kell használni levélben történő szavazáskor. Ez pedig minden bizonnyal rengeteg érvénytelen szavazatot eredményezhet, amelyek még nagyon jól jöhetnek a választások utáni jogi csatározásban, különösen ott, ahol néhány ezer szavazaton múlt az eredmény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.