2020. november 21., szombat

GYEREKSZÁJ: MAGYARNAK LENNI AUSZTRIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.11.21.


Kürtőskalács, nyilazó magyarok és persze a kihagyhatatlan Balaton - vajon mit jelent ma a magyarság az Ausztriában élő gyerekek (és felnőttek) számára? A kérdésre a Salzburgi Magyar Egyesület kereste a választ, méghozzá egy videópályázat keretében. A kezdeményezés érdekes, már csak azért is, mert jól látszik, mennyire különböző élethelyzetek vannak, a gyerekek pedig mint mindig, kifejezetten érdekes és elgondolkodtató dolgokat mondtak.

A pályázat célja az volt, hogy megpróbálják elmeséltetni az Ausztriában élő magyarokkal, mit jelent nekik a magyarságuk, illetve milyen jövőt látnak maguk előtt.

A kiírás eredetileg az 1956-os forradalomhoz kapcsolódott volna, aztán mint oly sok minden mást, ezt a tervet is módosított a járvány. A tucatnyi pályamunkát a Salzburgi Magyar Egyesület és a helyi főkonzulátus értékelte.

A győztes egy 10 éves fiú, a Filzmoos-ban élő Braunstein Benett lett, akinek édesanyja magyar, édesapja osztrák. “Óriási erőfeszítéssel tartják a magyarságuk. Jár a salzburgi magyar iskolába, minden egyes alkalommal 1-1,5 órát utazik csak azért, hogy ott lehessen a foglalkozásokon és részt vehessen a magyar kultúra bevezetéséről szóló órákon” - mesélte az osztrák közmédiának Kotolácsi Mikóczy Ilona egyesületi elnök.

„Érdekes volt hallani a kisfiú szájából, hogy globálisan gondolkodik, viszont nagyon magyar szívvel. Fontos neki megőrizni a magyar identitását, ugyanakkor nagyon nyitott a világra” - tette hozzá a Salzburgi Magyar Egyesület vezetője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.