2020. november 6., péntek

ORBÁN: MEGPRÓBÁLJUK NEM BEZÁRNI AZ ISKOLÁKAT

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2020.11.06.


Az operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorába Orbán Viktor, aki elmondta, hogy órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek kezeléséről, hogy minél több ágyat szabadítsanak majd fel, ezt szakmai döntés, mondta. Az operatív törzs értékelése szerint november 21-én szükség lesz majd 2240 olyan intenzív ágyra, amihez van lélegeztetőgép, december 10-re pedig majd 4480 intenzív ágyra lesz szükség, amihez szükség van ápolónőre, orvosra, itt van nagyjából az egészségügy teljesítőképességének a határa.

„Ez ahhoz tartozik, hogy olyan 30-32 ezer ember, aki kórházi ágyon fekszik, és abból 4480 lesz majd az intenzív ágyon fekvő. Ezt még tudjuk tartani, de hoztunk döntéseket, hogyha túlmegy ezen a határon, akkor is legyenek kijelölt helyek […] akár a kórházakon kívül is" – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A fiatalok figyelmét felhívta arra, hogy vigyázzanak a szüleikre, nagyszüleikre, mert noha van olyan, hogy valaki ezt könnyebben vészeli át, de ne tévesszen ez meg senkit, hogy a fiatalabbak könnyebben estek át a fertőzésen, mert „mint a mi esetünk, és Szőcs Géza barátunk esete is mutatja, azért ez egy súlyos dolog, és ebbe belehet halni, és a környezetünkben, immáron a kormány környezetében is ez napi tapasztalat" – tért ki csütörtökön elhunyt főtanácsadójára, Szőcs Gézára.

Az elhunytak átlagéletkora 76,1 év, mondta, hozzátéve, nem pótolhatók a szüleink és nagyszüleink. Magyarországon 3230 településéből már csak 700 olyan van a mai jelentés szerint, ahol nincs jelen a járvány. Bezártak miatta 98 óvodát, 7 iskolában szünetet rendeltek el, ott távoktatás sincs, mert nem tudták azt ott megszervezni. 23 iskolában távoktatás zajlik, 78-ban pedig vegyes.

„Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. […] Mindenki ezt javasolja, fölméréseket is végzünk, próbálunk szondázni a vélemény alakulását, meg volt egy nemzeti konzultációnk is, tehát mindenki azt szeretné, hogy ameddig lehet, az ésszerűség határáig tartsuk nyitva az iskolákat ”.

A téli szünetig 7 hét van hátra, addig kellene kibírni, tette hozzá. A mérlegelés nem egyszerű, mert „ha bent vannak az iskolában, akkor valamifajta rendezett kontroll alatt vannak, középiskolásokról beszélek." Azt kell mérlegelniük, magyarázta, hogy az iskolában kontroll alatt tanulás jelent-e nagyobb járványügyi kockázatot, „vagy azt mondjuk, ne is jöjjenek be, de a biológia működik, és ebben az életkorban az ember megy. De folyamatosan értékelik a szakemberek ezt a kérdést." Vita zajlik arról, mondta, hogyan kommunikáljanak a járványról, és erre azt mondta, hogy ő nem akar rémisztgetni, komolyan akar beszélni a magyar emberekhez. Egyébként úgy látja, a maszkviselést tartják az emberek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.