2020. november 26., csütörtök

TOVÁBB SZÍVATJÁK A SZÍNMŰVÉSZETIS TÜNTETŐKET - ELVEHETIK A FÉLÉVÜKET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2020.11.26.


Eddig jogszerűtlen volt érvényteleníttetni a félévet. Most már nem az.


Mindent megtesz a kormány, hogy minél kellemetlenebb és lehetetlenebb helyzetbe hozza a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szabadságáért kiállókat. A rendkívüli jogrend miatt már amúgy is fel kellett adni a blokádjukat, ám most előkerült egy szabálymódosítás, ami mintha kifejezetten nekik szólna. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az egyetemek fenntartói érvényteleníthetik a félévet és a tanévet is a rendkívüli helyzetben, amennyiben nem tudnak eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeknek. Eszerint ilyen lehet: 

"a közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet."

Ha ilyen körülményeket tapasztal a fenntartó, akkor az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett "megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, illetve nem ellenőrizhetők általa." A passzus a december 8-án lép hatályba és 2021. február 8-án veszti hatályát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.