2020. december 31., csütörtök

BOKROS LAJOS: A KORMÁNY VÁLSÁG ALATT IS PAZAROL

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2020.12.30.


Az Orbán-kormány válságkezelési gyakorlata messze elmarad a kívánatostól, hiszen a nagy, kormányközeli cégek vezteségeit pótolja a kormány ahelyett, hogy az adófizetők jövedelmének megsegítésével tartaná életben a belföldi keresletet, Bokros Lajos szerint. A volt pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy a kormány túlárazott beruházásai, soha nem fognak megtérülni, és a működtetésük időszakában a folyamatosan az adófizetők pénzére szorulnak.


Nagyon nehéz éven vagyunk túl nemcsak egészségügyileg, de gazdasági értelemben is. A koronavírus járvány csak eddig mintegy kétmillió áldozatot szedett világszerte és olyan gazdasági visszaesést, amilyenhez a hasonlót az elmúlt évszázadban láttunk csak. Azt hogy a kormány hogyan ítéli a járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseit, már tudjuk.

Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter és egykori EP képviselő másként látja mindezt. A világot megrengető válságot jelenleg nem egy belső tényező okozza, hanem egy olyan megfoghatatlan entitás, ami miatt nem építhetünk a gazdaság ciklikus ritmusára. Ebből a válságból nem lehet úgy kitörni, hogy növeljük az exportot, hiszen minden ország felvevőpiaca nehézségekkel küzd a belföldi kereslet visszaesése következtében.

„Ez egy olyan válság, ami a belföldi kereslet élénkítését igényelné, aminek két fontos forrása lehet. Az egyik a fogyasztás, a másik pedig a beruházások.”

E tekintetben Bokros szerint az Orbán-kormány válságkezelési gyakorlata messze elmarad a kívánatostól, hiszen nem a rászorulók fogyasztásának élénkítésére, illetve a hatékony beruházások növekedésére helyezik a hangsúlyt, hanem a veszteséges vállalatokat működtető hazai oligarchia támogatására. Azt is hozzátette, ha van egy országban olyan jogi környezet, amely lehetővé teszi ezeket a beruházásokat hatékonyan és nyereséggel megvalósítani, teljesen felesleges pazarlás a nagyméretű vállalatokat támogatni. Támogatni most azokat kell, akik elvesztették az állásukat, a megélhetésüket. A válság kezdete óta félmillió ember vesztette el az állását, további negyedmillióval növekedett azok száma, akik részmunkaidőben tudnak csak dolgozni. Bár a KSH adatai mást mutatnak, Bokros egyéb forrásokat tekint mérvadónak ez ügyben. Nekik kellett volna „jövedelemválság leküzdése érdekében” jelentős mértékű támogatást biztosítani. Ilyen a közgazdász szerint a munkanélküli segély, a családi pótlék meghosszabbítása, utóbbi jelentős mértékű növelése. „Tehát mindazoknak a jövedelmét érdemes lett volna növelni, akik azt mindenképp elköltik, mert az a belföldi keresletre jótékonyan hatott volna, és lehetővé tette volna, hogy a vállalkozói szektor kisebb visszaesést szenvedjen el” – tette hozzá. Ez az amit az Orbán-kormány elmulasztott megtenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.