2020. december 22., kedd

IDÉN UTOLJÁRA: JANUÁRTÓL AKÁR EGY ÉV BÖRTÖNT IS KAPHATUNK EZEKÉRT A DRÓNFELVÉTELEKÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.12.22.


Az elmúlt években számos politikus és üzletember ingatlanát bemutattuk a nyilvánosságnak drónvideón, és ezzel alaposan felbosszantottuk az érintetteket. Az elmúlt évben rendőrségi nyomozás indult a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán állomásozó harci járművekről készült felvételeink miatt, majd villámgyorsan benyújtottak és elfogadtak egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében jövő év elejétől bűncselekménynek számít a más ingatlanáról az ő engedélye nélkül készített drónfelvétel készítése, és minősített esetnek az ilyen videó közzététele. Vagyis akár börtönnel is büntethetők lehetnek az ilyen felvételeket készítő újságírók és nyilvánosságra hozó kiadók.


Október végén számoltunk be arról, hogy Horn Gabriellát, az Átlátszó munkatársát tanúként hallgatta meg a rendőrség egy májusi cikke miatt, amiben arról írt, hogy Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán két harci jármű parkol, amelyeket a cikkben drónvideón is bemutattunk. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy Horn milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

Nem sokkal később, 2020. november 11-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményt adott ki arról, hogy a tárca törvényjavaslata szerint 2021. január 1-től változnak majd a drónozás szabályai. Az ITM ötlete szerint a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják, és azok is csak a HungaroControl applikációjával.

A minisztérium közleménye szerint az állami regisztráción és kötelező app-használaton kívül további jelentős szigorítás lesz az, hogy valakinek az ingatlanáról csak az ő hozzájárulásával lehet majd drónvideót készíteni.

A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.” – szót a hivatalos szöveg.

Az ezt követően november 10-én benyújtott törvényjavaslatot az Országgyűlés december 16-án 116 igen, 52 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadta, az új szabályok 2021. január 1-től lépnek életbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.