2020. december 7., hétfő

ISKOLAÉRETTSÉG: MAGUKRA HAGYTA A KORMÁNY A SZÜLŐKET, MAGUKRA HAGYTA A KORMÁNY GYEREKEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: SZÜLŐI HANG KÖZÖSSÉG
2020.12.07.


... a szülőknek nagyon korán, legkésőbb január 15-ig kell elküldeniük a kérelmüket, pedig ebben a korban a gyermekek nagyon gyorsan változhatnak, és januárban sokszor még nem lehet pontosan meghatározni, mi lenne a legjobb, és emiatt az erőltetetten korai döntés káros lehet a gyermek számára. A törvény sajnálatos módon nem ad módot a január 15. utáni kérelmezésre, pedig elképzelhetőek olyan helyzetek (pl. családi vagy egészségügyi okok), amikor erre különösen nagy szükség lenne. Az új törvény szerint azonban aki nem adja be a kérvényt január 15-ig, annál a gyermeknek akkor is iskolába kell mennie, ha akár még egy szakember is fontosnak tartaná, hogy az óvodában maradjon. A szülők így méltatlan és kényszerű döntéshelyzetbe kerülnek január 15-ig, és később már nem módosíthatnak.

A Szülői Hang Közösség online csoportot szervezett, ahol az érintett szülők és szakemberek egymásnak nyújtanak segítséget. Információs anyagokkal is segítjük a szülőket, melyekkel mérsékelni szeretnénk az állami tájékoztatás hiányából fakadó hátrányokat:
részletes kérdések és válaszok a törvényről és a hivatali eljárásról;

lekérdezhető adatbázis a korábbi szülői kérelmekről és az OH döntéseiről.

A járvány tovább ront az új törvény által teremtett eleve rossz helyzeten. A betegségek miatt az óvodákban sok a hiányzás, és a szükséges fejlesztő foglalkozások is gyakran elmaradnak, így megnő az esélye annak, hogy sok kisgyermek a szokásosnál lassabban fejlődik. A szülők számára megnehezült a dokumentumok beszerzése, a januárban esedékes tömeges, jellemzően csoportosan megszervezett szakszolgálati vizsgálatok pedig növelhetik a fertőzésveszélyt. A törvény miatt szükséges nagy számú szakszolgálati vizsgálat jelentős része felesleges, mert a szülők és óvodapedagógusok az esetek nagy részében pontosan tudják előre, hogy a gyermek iskolaérett-e; most azonban a túl sok vizsgálat egészségügyi kockázatot is okoz. Elvárjuk ezért, hogy az Oktatási Hivatal a járványhelyzetre tekintettel rugalmasabban és nagyobb arányban fogadja el a szülői kérelmeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.