2020. december 4., péntek

MIN NEVETTÜNK AZ ELMÚLT KÉT NAPBAN?

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2020.12.04.


A nevetés olyan, mint egy kalapács. Néha haszontalan kacat, ami csak a helyet foglalja a fontosabb dolgok elől. Néha veszélyes fegyver. Néha hasznos eszköz. Néha szimbólum. Néha ezek valamilyen keveréke. Mindez onnan jutott eszembe, mert időről időre felmerül, hogy a nevetés hatásos fegyver a politikai hatalommal szemben, amit én tiszteletreméltó politikai esztétizmusnak gondolok, se többnek, se kevesebbnek. Ezzel szemben meg vagyok győződve arról, hogy a politikai hatalommal szemben a politikai hatalom a hatásos fegyver, a nevetés pedig addig és olyan mértékben tud hatásos politikai fegyver lenni, amikor és ameddig aláás vagy megerősít politikai hatalmat. Amikor meg nem tesz ilyet, akkor esetleg még jelezheti a hatalom gyengeségét.

Érdemes ezt észben tartani, amikor a Szájer-ügyre gondolunk. Mikor kedden végigsöpört a közösségi médiában a hír, hogy Szájer József fideszes EP-képviselő minapi lemondása mögött valójában az van, hogy a képviselő Brüsszelben jelen volt egy járványügyi korlátozások megsértésével rendezett, főleg férfiak részvételével tartott csoportszex partin, amin a rendőrség rajtaütött, ő pedig menekülni próbált az ereszen keresztül, de lebukott, s hiába próbált a képviselői mentelmi jogára hivatkozni, közben pedig a rendőrség szerint ecstasy tablettákat találtak a táskájában, elementáris erejű nevetés volt a válasz mindenfelől. Ebbe a nevetésbe biztosan keveredtek joggal elítélhető homofób hangok is. Biztosan volt benne gyermeteg öröm is annak köszönhetően, hogy hihi, szexuális tartalmú hír került a médiába egy komoly emberről, egy felnőttről, ezen belül a csoportszex a maga nem konvencionális voltával külön humorforrás lehetett. Némiképp másfajta humorforrás lehetett sokak számára, hogy egy nehezen vitathatóan homofób nézeteket erőltető, és az alaptörvényt is átíró politikai erő egyik prominens képviselőjével történt mindez:

a képmutatás lelepleződése, valljuk be, tényleg vicces.

A képmutatás lelepleződésén nevethettek azok is, akik szerint komikus, amikor kijárási korlátozásokat elrendelő párt prominense sérti meg ezeket szabályokat, mintha őrá nem vonatkoznának szabályok. Nevetségesnek találhatták sokan az ereszen való menekülést is, ami önmagában burleszkfilmeket idéző jelenet, s különösen komikussá teszi a dolgot, amikor mindez egy hatalommal, tekintéllyel, kiváltságokkal rendelkező emberrel történik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.