2020. december 22., kedd

NEM LÁTJÁK BIZTOSÍTOTTNAK A TANULÁS ÉS AZ OKTATÁS SZABADSÁGÁT, EZÉRT NEM INDÍTANAK OSZTÁLYT AZ SZFE OKTATÓI JÖVŐRE

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.12.22.


A 2021/22-es tanérve felvételiző diákoknak szóló közleményt adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai, akik az eredeti tervek szerint jövőre osztályt indítottak volna az intézményben – szúrta ki a HVG. Mint írják, erre nem kerül sor, mert a mai napig nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, sem a Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek küldött levelükre.


A most visszalépő tanárokat a Színházművészeti Intézete, a Film- és Médiaintézete, illetve az Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben kérte fel az induló képzések egy részének szakmai vezetésére, az érintett tanárok viszont erre válaszul közölték: az osztályindítások általuk kizárólag abban az esetben elképzelhetőek, ha december 20-ig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – vagyis nem az általuk illegitimnek tartott Vidnyánszky Attila vezette kuratórium – tárgyalásokat kezdeményez az egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a hallgatói önkormányzattal és a fenntartóval,

valamint az oktatói közösség megnyugtató garanciákat kap a szenátus jogkörének visszaállítására és a rektori pályázat kiírására. Az ügyben azonban nem történt előrelépés a megadott határidőig.

„A jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól”

– olvasható a tanárok mai közleményében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.