2020. december 31., csütörtök

UGYANOLYAN LESZ A FIDESZ JÖVŐRE, MINT AMILYEN A JÁRVÁNY ELŐTT VOLT?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.12.30.


Maga Orbán Viktor is azt jövendölte, hogy a járvány után semmi sem lesz olyan, mint amilyen azelőtt volt, ezért jogos a feltételezésünk, hogy ezt saját pártjára is értette. Más kérdés, hogy ha meg is változott volna a Fidesz politikája, kommunikációja, illetve átrendeződött volna a szavazóbázisa, azt úgysem ismerné el a kormányzó párt. Érdemes azért megvizsgálni, mennyire intenzív hatások érték a Fideszt a koronavírus-járvány kezdetétől, és hogy ennek ellenére miként igyekszik az állandóság látszatát kelteni a hatalmon lévő politikai erő.

2020-ban sem kerülték el a botrányok a Fideszt, hegemóniája azonban kormányzása tizedik évében sem látszik megtörni. Pedig a koronavírus megjelenésén túl sok minden okozott fejtörést az állampárt vezetőinek. Hogy csak a legfontosabb eseteket említsük: Ott volt a Kaleta-botrány, Szijjártó Péter utazásai földön, vízen, levegőben, elvált a NER oligarchák szupersztárja, Mészáros Lőrinc, a Fidesz már csak névleg tagja az Európai Néppártnak, az új EU-s költségvetésbe beépítették a jogállami mechanizmus alkalmazását, és a hab a tortán, amikor Szájer József hiányos öltözékben egy ereszcsatornán próbált elmenekülni a rendőrök elől, mert a belga járványügyi szabályokat megszegve egy népes férfibulin múlatta az időt.

Egy nyugati értelemben vett demokráciában ezeknek az eseteknek a fele is elegendő lett volna arra, hogy legalább néhány politikus megbukjon a kormánypárt vezetéséből, de leginkább új választásokat írnának ki egy ilyen vesszőfutás után. De legyünk reálisak: Magyarországon nagyon másként mennek a dolgok, mint az Európai Unió országainak többségében. Itt egy ilyen botránykrónika se tépázza meg alapvetően a kormányzó párt tekintélyét, mert Orbán Viktor a maga által kialakított és pénzelt kommunikációs erőtérben szinte mindent a saját maga javára tud fordítani. A válságmenedzselésben 10 éves tapasztalatot szerző Fidesz ugyanakkor nem dőlhet hátra, mert a legkeményebb kihívással nem igazán tudott megbirkózni az idén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.