2020. december 31., csütörtök

SZÁZ ÉV RONCSDERBI – SZÁZ ÉV SZABADSÁG - SZERÉNY KÉNYURAK ÉS NAGYRAVÁGYÓ DEMOKRATÁK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2020.12.17.


...Orbán, eszes emberként látva maga alatt az örvényt, a tétet, sorstársaihoz hasonlóan, évek óta küzd egyrészt saját szerénységével, másrészt pedig nagyságával. Ő, aki, gondoljuk mi, nem is született szerény, mégis egész eddigi karrierjében élesztgette, fejlesztette magában a szerénységes életérzést. Nincs könnyű helyzetben tanult tulajdonságával, mert személyiségének ugyanabban a testben kell meghúznia magát társbérletben, amelynek lakója egyúttal a jelentős történelmi személyiség, a nagy vezető, a világsajtó sztárja.

Orbán az évek során kétségkívül a szerénység valóságos bajnoka lett. Találtam példát arra, ami szerintem is nagy dolog, hogy egyetlen bekezdésben kétszer is nevezi magát szerénynek. A 2010-es győzelmi beszédében egyenesen „szerénységgel és alázattal” szólalt meg. A 2014-es győzelem alkalmából is „kellő alázattal és méltósággal” emelkedett szólásra. A 2018. áprilisi győzelem után meg így szólt: „most kell szerénynek lenni, mert most van mire”.

Amikor a magyar miniszterelnök összefüggő eddigi tízéves miniszterelnökségét, saját teljesítményét magasztalja, nos ott is felismerhetjük elrejtett szerénységét. Mostanában azzal kérkedik, hogy az elmúlt tíz évünk volt a legjobb a Trianon óta eltelt százból. Persze, mondhatná valaki teljes joggal, hogy ez egyszerű hazugság, mert az elmúlt tíz év átlagos 2,8 százalékos növekedésénél nem csak a hasonló hátterű szomszédaink közül többen fejlődtek jobban, hanem 1996-tól 2006 végéig vagy 1996 és 2006 között Magyarország is sokkal jobb adatokat produkált. A jogállamiságot lebontó Orbán orra alá is van mit dörgölnünk, a mai önkénnyel szemben 1990 és 2010 között Magyarországon európai szabványokat jól teljesítő jogállam működött, a jogbiztonságban bízhattak a polgárok.

Orbánnak a hallgatósága elől eltitkolt szerénysége azonban itt, a százból kiválasztott, általa állítólag megnyert tíz év ügyében is tetten érhető. Az összehasonlítás alapjául dicsősége bázisaként a magyar történelemnek a török hódoltság mellett talán a legszörnyűbb száz évét sikerült kiválasztania, amely két világháborút, vörös- és fehérterrort, országvesztést, eleven euró­pai anakronizmusként létezhetett Hor­thy-rendszert, nyilas hatalmat, Rákosi-rendszert és az 56-os forradalmat követő kádári megtorlást, akasztófaerdőt is hozott ránk. Jó, elismerem, hogy itt nem szimpla szerénységgel, inkább számítással van dolgunk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.