2021. január 19., kedd

EGYESÜLETBE MENEKÍTIK AZ SZFE SZELLEMISÉGÉT A DIÁKOK ÉS TANÁROK

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2021.01.19.


A távozó tanárok a független alkotóműhelyben folytatnák a képzéseket a hallgatóikkal.


Freeszfe Egyesület néven hoznak létre alkotóműhelyt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai - közölte a frissen megalakult egyesület.

Azt írták, az egyesület részben azért jön létre, hogy az általuk el nem ismert (Vidnyánszky Attila vezette) kuratórium által irányított egyetemet elhagyó oktatók és hallgatóik zavartalanul folytathassák a közös munkát, de terveik szerint egy autonóm alkotóközösség kibontakozásának is teret ad majd a kezdeményezés.

Az SZFE átalakítása ellen több mint fél éve tiltakozó diákok és tanárok célja az alkotóműhellyel demokratikus keretek közé átmenteni az egyetem 155 éves szellemiségét.

"A Freeszfe Egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal" - írta az egyesület.

Hozzátették, az egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései (legutóbb a diákok őszi félévben megszerzett érdemjegyeinek törlése) elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám "a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált".

Ezért hozták létre a Freeszfe Egyesületet, amely a közösség elképzelései szerint az intézmény hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása miatt keletkező űr betöltését hivatott szolgálni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.