2021. január 3., vasárnap

EZT TANULTUK MEG EGY ÉV ALATT A KORONAVÍRUSRÓL

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.01.03.


2019 januárjában Kína lejelentette az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy új, emberről emberre terjedő vírust azonosítottak az országban. Nem sokkal később az első országhatáron kívüli beteget is azonosították Thaiföldön, hogy aztán már alig akadjon olyan ország, ahol ne jelent volna meg a betegség. Az új koronavírus, becsületes nevén a SARS-CoV-2, úgy átalakította az életünket 2020-ban, amire korábban gondolni sem mertünk volna. Egy évünk volt arra, hogy egy teljesen új, nagyon fertőzékeny, és potenciálisan hosszú távú egészségügyi következményekkel járó vírust megismerjünk. Ezt tudjuk jelenleg.


2020 előtt majdnem világszintű karantént, utazási tilalmat, kijárási korlátozásokat, teljes gazdasági ágazatok összeomlását fenyegető járványokat csak a katasztrófafilmekben láttunk. Például a mostani helyzetre kísértetiesen hasonlító Fertőzés című hollywoodi szuperprodukcióban, amelyben egy denevérben élő vírus jutott át a disznóhús közvetítésével az emberre. Steven Soderbergh rendező mintha a jövőbe látott volna: idén kis túlzással megtörtént az, amit a filmjében megmutatott, csak szerencsénkre egy kevésbé halálos vírussal.

Soderberghnek persze nem kellett nostradamusi magasságokig törnie, ha fel akarta építeni a történetét: tudósok nagyon régóta szajkózzák, hogy túlságosan nagy szeletet veszünk el magunknak a természetből, ez pedig előbb-utóbb komoly problémákat okozhat. Ahogy egyre gyakrabban érintkezünk olyan vadállatokkal, amikkel korábban nem volt kapcsolatunk, megnő az esélye annak, hogy újabb és újabb hasonló járványok fenyegessék az emberiséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.