2021. január 13., szerda

JÁVOR BENEDEK: AZ EP DÖNTÉSE NEM CSODASZER, DE KÍMÉLETLENÜL KORRUPCIÓELLENES

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.01.13.


Némi reményt ad az uniós pénzek NER-telenítésére az Európai Parlament hétfőn elfogadott támogatási tervezete, amellyel az önkormányzati támogatások szigorú ellenőrzését és az önkormányzatok közvetlen bevonását tervezik.

A jövőben bevonják a regionális és helyi önkormányzatokat is az unió helyreállítási alapjából finanszírozott beruházások tervezésébe és megvalósításába – erről állapodott meg az EP két szakbizottsága a járvány negatív következményeinek enyhítésére létrehozott jogszabálytervezet elfogadásával. Az unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából Magyarországnak közel 8 milliárd euró jut 2021 és 2026 között – ennek jelentős része vissza nem térítendő támogatás. A rendelet kiköti, hogy a Brüsszelben benyújtott tagállami pályázatoknak tartalmazniuk kell, hogy a kormány milyen egyeztetéseket folytatott a szociális partnerekkel, a civil társadalom, az ifjúsági szervezetek a helyi és a regionális hatóságok képviselőivel. A jogszabály leszögezi továbbá, hogy a helyreállítási alap végrehajtása során érvényesíteni fogják a jogállami feltételrendszert: pénzmegvonással is büntethetőek az unió pénzügyi érdekeit a demokratikus normák felrúgásával sértő országok.

A Brüsszelben tartózkodó Jávor Benedeket, volt EP-képviselőt többek között arról kérdeztük, milyen biztosítékot jelent a végleges elfogadás előtt álló tervezet a hazai korrupció visszaszorításában? A főváros brüsszeli uniós biztosa a Hírklikknek adott válaszában óvatos optimizmussal jelezte, hogy a most elfogadott tervezet – amit még a plenáris ülésnek kell véglegesítenie – az elkövetkező hónapok gyakorlatában tudja bizonyítani a hatékonyságát:..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.