2021. január 23., szombat

LUXUSJACHTOK HÓDÍTJÁK EL A BALATONT, A KIS VITORLÁSOK KISZORULNAK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2021.01.23.


A luxuskategóriás vitorlások forgalmazóinak a koronavírus-járvány ellenére sem lehetett rossz évük a 2020-as: a gazdag magyarok körében óriási divat, sőt sok esetben presztízskérdés, hogy meglegyen a saját hajó a Balatonon. A méregdrága, 12-15 méteres jachtok terjedése viszont drasztikusan átalakíthatja a tó vitorlás társadalmát. A hagyományos balatoni vitorlások tulajdonosai közül sokan már meg is tapasztalhatták, hogy átcsúsztak a nem kívánatos kategóriába.

Ötven révfülöpi vitorlástulajdonos kapott ultimátumot december 29-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítványtól. A főigazgató emailben tudatta a kikötői helyeket bérlő hajótulajdonosokkal, hogy az év végével lejáró szerződéseiket 2021-re nem fogják megújítani, mindenki szállítsa el a hajóját, amilyen gyorsan csak tudja. Az MCC októberben kapta meg a kikötőt az államtól, ám a hajósokat senki sem informálta a készülő tulajdonosváltásról, és arról sem kaptak előzetes értesítést, hogy mostantól már nem illenek bele a hosszú távú tervekbe.

"Az Ön hajójának tárolására vonatkozó szerződés az év végével lejár, melyet a kikötőben zajló átalakítási munkálatok és a funkcióváltás miatt sajnos nem tudunk meghosszabbítani."

– írta az MCC a révfülöpi hajótulajdonosoknak, akiknek nagy része évek, évtizedek óta a helyi kikötőben tárolta a vitorlását. A hajósok közösségében hagyománnyá vált, hogy szilveszterkor forraltborozásra jönnek össze a parton. Erre azonban most már nem kerülhetett sor, helyette mindenki teljes bizonytalanságban telefonálgatott, próbált megoldást találni arra, hova vihetné a hajóját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.