2021. január 19., kedd

MEGFOSZTOTTAK EURÓPAI ÁLLAMPOLGÁRSÁGOMTÓL - BESZÉLGETÉS TIMOTHY GARTON ASH TÖRTÉNÉSSZEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2021.01.15.


Timothy Garton Ash (65) oxfordi történészprofesszor, Aachen városa Károly-díjának kitüntetettje. A nyolcvanas évek óta foglalkoztatja Közép-Európa, első kézből szerezte ismereteit, otthonosan mozgott a prágai, varsói, gdański vagy budapesti ellenzéki körökben. Szinte minden jelentős másként gondolkodót barátjának tudhatott. Figyelme nem lankadt azóta sem, közelről követi a térség európai integrációját. Szenvedélyesen ostorozza a populista politikusokat, a liberalizmus megújulásáról azt vallja, hogy annak ötvöznie kell a baloldal ideológiájából a szolidaritást és egyenlőséget, a jobboldaliból pedig az identitás- és közösségtudatot. A Brexitet politikai élete legsúlyosabb vereségeként éli meg.


Legutóbbi írását a londoni The Guar­dianban azzal fejezte be: nehéz megmondani, az Európai Unió jövője szempontjából melyik jelenti a nagyobb veszélyt, a demokratikus Nagy-Britannia távozása vagy a demokráciát leépítő Magyarország maradása... Miért számít ennyire Magyarország vagy Orbán Viktor?

– Mert Magyarország a legkézenfekvőbb példája a demokrácia, a jogállamiság leépülésének egy EU-tagállamban, ami ott zajlik, még durvább is, mint amit Lengyelországban látunk. Azt mondanám, hogy nem demokrácia többé, egy hibrid autokrácia vagy versenyképes autokrácia. És ez két alapvető módon ássa alá az EU lényegét. Először is, ahogy Jean Monnet, az európai projekt alapító atyja mondta élete alkonyán, létezhet diktatúra Európában, de lehetetlen, hogy az az Európai Közösségen belül legyen, hiszen utóbbi a demokráciák közössége. Másodszor, a korrupció, a jogállamiság leépítése aláássa a közös jogrendet – márpedig az EU a jogon alapul, ami nélkül megsemmisül. Nagy-Britannia még nagyon is demokrácia, például, amikor a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a miniszterelnöknek nem állt jogában feloszlatni a parlamentet, Boris Johnson azonnal visszakozott, elfogadta az ítéletet, vagyis a jogállamiságot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.