2021. január 8., péntek

MIKÖZBEN BUDAPESTEN LEROHAD, AZ ELŐVÁROSI KÖZLEKEDÉS 1200 MILLIÁRDBÓL ÚJULHAT MEG

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.01.08.


A következő tíz évre előirányzott fejlesztési források alapján könnyen lehet, hogy 2030-ra Budapesten és körülötte olyan elővárosi vasúti hálózat lesz, amit még a világ leggazdagabb országai is megirigyelnek. Hamarosan már csak új motorvonatok és főként új HÉV-szerelvények járnak majd, a fővárosba vezető 15 vasút- és HÉV-vonal közül 11-et szinte teljes egészében felújíthatnak, illetve a fővárosi vasútvonalak java része is újjáépül.

Már csak egyetlen probléma lesz: amikor a vonatokról a fővárosban át kell szállni a helyi közlekedési eszközökre. Budapest jó eséllyel Európa-bajnok az átlagosan 13,6 éves buszokkal, 18 éves trolikkal, 35 éves villamosokkal. A metróhálózat is az egyik legrövidebb Európa nagyvárosai között, fejlődés pedig a 2020-as években nem lesz, jó, ha a járművek nem fognak tovább öregedni. Az ok? Egyre súlyosabb a forráshiány.

A kormány ma már alig költ a fővárosi közösségi közlekedésre. Évente 12 milliárd forintot fizet a fővárosi önkormányzatnak, ezen felül az állam által előírt diák- és nyugdíjaskedvezmények kompenzációjára fizet körülbelül további 12 milliárdot. Közben a vasútra tavaly 445 milliárdot fordított a költségvetés szerint az állam, míg az autóbuszos ágazatra 90,5 milliárdot, illetve a BKK-n kívül a többi szolgáltató még kapott 78 milliárdot a szociálpolitikai menetdíj-kedvezmény ellentételezésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.