2021. január 22., péntek

SZIJJÁRTÓT BE KELLENE ÁLDOZNI

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.01.22.


Ha Orbán Viktor valóban jó viszonyra törekszik az új amerikai adminisztrációval, első lépésben le kellene váltania külügyminiszterét. Szijjártó Péter ugyanis személyében is jelképezi, hogy az utolsó pillanatig kiálltak Donald Trump és politikája mellett. Így vélekedik Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár és nagykövet, aki azonban a Hírklikknek azt is elmondta, nem hiszi, hogy a kormányfő megteszi ezt a szimbolikus lépést. A magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi állásáról beszélgettünk a külpolitikai szakértővel.


Az amerikai választás előtt, de még utána sem volt kétséges, hogy a jelenlegi magyar kormány kinek drukkol. Jelez-e valamilyen változást az a sok üdvözlet, amelyet most, az elnök beiktatása után, az új adminisztráció tagjainak küldtek?

– Természetesen. Azt jelzi, hogy a kormány szeretné normalizálni a viszonyt, hiszen kockázatosnak tartja, amit korábban csinált. Megpróbálja tehát jóvátenni azokat a károkat, amelyeket a kétoldalú kapcsolatokban okozott. Ez összefügg azzal, hogy aggódik, az új amerikai adminisztráció nem lesz olyan elnéző a magyarországi belső helyzettel szemben, mint a Trump-kormány. De nem is csak a belpolitikáról van szó, hiszen a külpolitikában is vannak olyan ügyek – min például a magyar-orosz kapcsolatokkal összefüggő fejlemények, vagy a keleti nyitás –, amiket most kompenzál. Ez a törekvés nemcsak azokban az üzenetekben látszik, amelyekben üdvözli Joe Bident és minisztereit. Szó nélkül jóváhagyta például azt a figyelmeztetést, amelyet az Európai Unió küldött az orosz elnöknek a Navalnij-ügyben. Korábban ilyesmiből mindig huzakodás volt, ha nem is vétózott, de azért kifejezte nemtetszését. Most nem történt ilyen. Úgy látszik, a Paks II. is húzódik, most hirtelen a kínai politikai kapcsolatokról sincs annyit szó, leszámítva persze a vakcinát, amit erősen nyom. Egyszóval egy igazodási, megfelelési kísérlet zajlik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.