2021. január 22., péntek

KEVESEBB VAKCINÁT SZÁLLÍT A PFIZER, MINT ÍGÉRTE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.01.22.


A gyártó egyelőre hallgat, bár korábban jelezte, hogy a gyártókapacitás bővítése miatt lesznek fennakadások. A helyzet ismét fókuszba helyezte az engedélyezés kérdését. Lapszemle.

A Reuters körképe szerint a Pfizer az Európai Unió néhány országába váratlanul csak feleannyi oltóanyagot szállít ezen a héten, mint amennyit eredetileg tervezett. Ilyen például Románia, azzal, hogy a mennyiség másik felét több részletre elosztva március végéig juttatják célba. A jövő héttől viszont helyreáll az eredeti ütemterv. Mindezt a román egészségügyi miniszterhelyettes közölte a hírügynökséggel. Hasonló a helyzet Lengyelországban, ahová hétfőn 176 ezer adag érkezett, ami a helyi hatóságok szerint a várt mennyiségnek csupán mintegy 50 százaléka. Csehországnak ezen a héten 15 százalékkal kevesebb vakcina jutott a vártnál, a következő két hét során pedig 30 százalékos lesz az elmaradás – közölte az ottani egészségügyi tárca vezetője. Az olaszok e héten 30 százalékkal kaptak kevesebbet, a jövő héten pedig 20 százalékkal lesz kisebb a szállítmány. Dán bejelentés szerint az e héten leszállított oltóanyag-mennyiség 50 százalékos csökkentése az első negyedév mérlegét 10 százalékkal rontja.

A gyártók hallgatnak

A Pfizer és német partnere, a BionTech nem volt hajlandó kommentálni ezeket a bejelentéseket, azon a múlt heti közleményen túl, hogy az európai gyártási kapacitás bővítésével kapcsolatos teendők miatt lesznek bizonyos visszafogások. Emellett aggodalmak vannak azzal kapcsolatban is, hogy mennyire marad gördülékeny az ellátás azokból a különleges fecskendőkből, amelyekkel minden egyes Pfizer-ampullából hat adag oltóanyagot lehet kinyerni.

Az egyes országok eltérő módon igyekeznek kezelni a helyzetet. Norvégia az elmúlt hetekben némi biztonsági tartalékot halmozott fel, és így az oltási programot az eredeti ütemezés szerint tudják folytatni. Az olasz kormányzat COVID-ügyi főilletékese viszont perindítás eshetőségét helyezte kilátásba a Pfizer ellen.

Magyarországon – írja a Reuters -, ahol a hatóságok engedélyezték a brit Astra-Zeneca termékét és az orosz Szputnyik V vakcinát, a miniszterelnök hivatalának vezetője felszólította Brüsszelt, igyekezzen oda hatni, hogy a Pfizer és a többi gyártó tartsa a menetrendet.

A hírügynökség összeállítása kitér arra, hogy az Európai Unión kívül – így például Kanadában, valamint Svájcban - is vannak csúszások a Pfizer oltóanyagával való ellátásban.
Beszállhat az Astra-Zeneca is

A Washington Postnak a tegnap esti videókonferenciás EU-csúcsról szóló beszámolója úgy fogalmaz, hogy a tagállami csúcsvezetők megállapodtak az Astra-Zeneca termékének az európai terjesztésében, amint ahhoz meglesz a valószínűleg február közepére várható gyógyszerhatósági engedély.

Bár Nagy-Britanniában már oltanak ezzel a vakcinával, az európai és az egyesült államokbeli szabályozó hatóságok eddig kételkedtek abban, vajon van-e elegendő adat annak az alátámasztásához, hogy az Astra-Zeneca terméke idősebb emberek esetében is kellően hatékony – írja az amerikai lap, és megjegyzi: az EU eddig – az oltóanyagok biztonságosságába vetett közbizalom kialakítása érdekében - ragaszkodott ahhoz, hogy ugyan gyorsan, de tartva magát a szabálykönyvekben rögzített kötelező lépésekhez, előírásszerűen folytassa le a jóváhagyási eljárást. Most azonban néhány tagország a gyorsítás felé nyomja az engedélyező hatóságot. A cikk idézi Sebastian Kurz osztrák kancellár egyik Twitter-bejegyzését, miszerint Ausztria más EU-országokkal együttműködik annak érdekében, hogy az Astra-Zeneca termékét és más vakcinákat a lehető leggyorsabban, bürokráciamentes módon engedélyezzenek.

Ha tehát ki akarjuk hámozni a lényeget, akkor a szabályszerűség és a bürokráciamentesség követelményének alighanem azzal kapcsolatban nehéz egyszerre eleget tenni, hogy alátámasztja-e elég adat az Astra-Zeneca oltóanyagának a hatékonyságát idősek esetében. Feltéve, ha a Washington Post helyesen ragadta meg a dilemmát.

Az egységes stratégia mellett érvel az EU számos vezetője

Magyarországot, az Astra-Zeneca szérumának és az orosz Szputnyik V-nek az ország területére vonatkozó engedélyezését illetően a lap kiemeli azt a budapesti érvelést, hogy az orosz vakcinával ellentétben az Astra-Zeneca esetében nem volt szükség további vizsgálódásra, mert az Nagy-Britanniában már megkapta a jóváhagyást.

A Washington Post felhívja a figyelmet arra: az EU együttesen jár el az oltóanyagok engedélyezésében, de az egyes országok saját maguk is adhatnak vészhelyzeti felhatalmazást a használatra. A magyar lépés más országokra is nyomást helyezhet, hogy kövessék a példát, de számos EU-vezető az egységes stratégia követését tartja a leghatékonyabbnak, mert ez szavatolja leginkább a bizalmat a 450 milliós Unióban
.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.