2021. január 27., szerda

VARGA KITERJESZTENÉ A DIKTATÚRÁT A TECHCÉGEKRE, MERT KORLÁTOZZÁK A HAZUG PROPAGANDÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.26.


Varga Judit igazságügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy a multinacionális techcégeket szabályozó törvényt kívánnak alkotni, amelyek a magyarországi felhasználókat megvédik attól, hogy a techcégek a saját felhasználási feltételeik szerint saját maguk hozzanak döntést arról, hogy milyen tartalmat engedélyeznek és szankcionálnak. Varga Judit szerint a jobboldali és “keresztény” tartalmakat korlátozzák a közösségi média tulajdonosai, amely számukra jogsérelmet jelent, méghozzá jogorvoslati lehetőség nélkül.

A magyar igazságügyi miniszter összetéveszti a bíróságot és bármely állami hatóságot egy magáncég működésével. Ha egy magáncég nyújt egy szolgáltatást, jogában áll az arra vonatkozó felhasználást a saját körében meghatározni. A felhasználónak jogában áll ezeket a felhasználói feltételeket elfogadni vagy elutasítani, ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy nem veszi igénybe e megadott feltételek elutasítása esetén a szolgáltatást. A felhasználó nem írhatja elő egy magáncégnek, hogy milyen felhasználási feltételek mellett teszi lehetővé a felhasználást. Akinek a feltételek nem megfelelőek, az nem veszi igénybe a szolgáltatást. Akinek ez nem tetszik, létrehozhat más feltételekkel egy másik szolgáltatást.

A közösségi média tulajdonosai annyiban felelősek, hogy az általuk terjesztett tartalmak nem sérthetik az állami törvényeket. Amerikában a legnagyobb a szólásszabadság, aznban ez sem korlátlan, mert az erőszakra való felbujtás, vagy olyan tartalom, amely erőszakhoz vezet, nem tartozik a szólásszabadság védelme alá. Trumpot ennek alapján tiltotta le örökre a Twitter, az általa közölt tartalmak a Capitolium elleni támadáshoz vezettek. Az európai országokban, amelyekben korlátozzák a gyűlöletbeszédet is, a szólásszabadság határai még szűkebbre szabottak. Ezért a magáncégek felhasználási feltételei nagyobb részt azokat az eseteket korlátozzák, amelyek sértik a törvényeket, a személyes szabadságot.

Az internet és a social media megfelelő szabályozásának hiánya két irányból érkező támadásokat generál. Egyik oldalról a fake news, az álhírek, a rasszizmus, az uszs, az erőszakra való felbujtás korlátozását sürgetik, másik oldalról a szólásszabadság korlátozása miatt tiltakoznak a rasszisták, a neonácik, a diktatúrák propagandistái, az uszítók és az erőszakos cselekményekre felbújtók. Látszólag valami teljesen új szabályozásra lenne szükség, amely meghúzza a szólásszabadság és a jogsértő felhasználás közötti határokat, azonban erre semmi szükség nincs, mivel a mainstream médiával kapcsolatban ezek a határok világosak. Ezeket kellene alkalmazni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.