2021. január 27., szerda

42 SZÁZALÉKOS PROFITRÁTÁT ÉRT EL A VOLT FIDESZES ALPOLGÁRMESTERHEZ KÖTŐDŐ ÉPÍTŐCÉG ÉRDEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KIS ZOLTÁN
2021.01.25.


Beperli Érd ellenzéki polgármestere azt a helyi vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyert el egy közel 280 millió forintos óvodapítési beruházást a Pest megyei városban 2017-ben. Ez a cég – az óvodaépítési ügyekben jelentős befolyással rendelkező volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft. – az elmúlt években a térség beszerzésein 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat. 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot vágott zsebre. Ez 42 százalékos árbevétel-arányos profitrátát jelent, amely háromszorosa a NER közbeszerzési zászlóshajójának tekintett Duna Aszfalt profitrátájának és tízszerese a közönséges, “nem közeli” építőipari cégekének.

A pénzügyminisztérium arról értesítette a város új polgármesterét, Csőzik Lászlót tavaly nyáron, hogy a Pest megyei város önkormányzatának a korábbi, fideszes vezetés idején elkövetett közbeszerzési szabálytalanságok miatt 70 millió forintnyi uniós támogatást kell visszafizetnie.

T. Mészáros András volt polgármester ugyanakkor azt írta az Átlátszó megkeresésére, hogy “a pályázat elbírálása során nem történt szabálytalanság”. Az érdi fideszes pártvezér kijelentésével szemben a pénzügyminisztérium a Fácán utcai óvoda 300 millió forintos építési pályázatának vizsgálata után megállapította, hogy a közbeszerzési ajánlatok elbírálása előtt, de azután is az érdi önkormányzat 2017-ben súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt.

A minisztérium olyannyira jelentősnek ítélte a szabályszegéseket, hogy a 100 százalékban EU-támogatásból pénzelt beruházás során kifizetett összeg 25 százaléka, 70 millió forint visszafizetésére kötelezte az érdi önkormányzatot. Ezt az összeget azonban már nem a 2019. októberében megbukott T. Mészároséknak kellett visszafizetniük, a számlát az összellenzéki többség által vezetett önkormányzat állta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.