2021. február 19., péntek

A MAGYAROKNAK NINCS ELEGENDŐ ADATUK AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINÁKRÓL A CSEH KORMÁNY SZERINT

VILÁGTÉRKÉP BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.02.18.


Nem áll Magyarország és Szerbia rendelkezésére megfelelő dokumentáció az orosz és a kínai vakcinákról. Többek között ez derült ki a cseh kormányfő budapesti és belgrádi útja után. A csehek gondolkoztak korábban orosz vakcina beszerzésén, de a budapesti út után rövidre zárták a témát: ha nincs dokumentum, nincs jóváhagyás sem. Sem Csehországban, sem az Európai Unióban.


Nem találkozott sem Magyarországon, sem Szerbiában Roman Prymula epidemiológus és a cseh miniszterelnök tanácsadója elegendő adattal ahhoz, hogy Csehország jóváhagyja az orosz Sputnik V oltóanyagot.

„A cseh SÚKL-nak és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) mindenképp jóvá kellene hagyni az oltóanyagot, de egyszerűen egy ilyen döntéshez adatokra van szükségünk. Ez a döntő momentum. Aztán, hogy azok a adatok rendben vannak vagy nincsenek rendben, már el fogjuk tudni dönteni, de logikusan nézve, ha nem állnak rendelkezésre adatok, akkor azt a vakcinát nem használhatjuk,” szögezte le a cseh miniszterelnök tanácsadója kedden a CNN Prima News hírtévé műsorában.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy akkor minek utaztak az elmúlt napokban Budapestre és Belgrádba, a cseh kormányfő tanácsadója kijelentette: pont ezeket a döntő adatokat akarták megnézni. „A magyaroknak és a szerbeknek valamennyi adata van, de az EMA értékeléséhez szükséges adatok még nem állnak a rendelkezésükre és ez számomra probléma, ami azt jelenti, hogy ezek nélkül az adatok nélkül a vakcina nem használható,” jelezte Prymula.

Hozzátette: Csehországban senki nem akarja, hogy olyan vakcinát használjanak, amiről semmit nem tudnak. Amennyiben nem kap később sem adatot a Sputnikhoz, akkor az kiesik a játékból, ami pedig a kínai vakcinát illeti, annak jóváhagyási folyamata már elindult.

Prymula szavait erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi kijelentése, hogy a szállítmánnyal kapcsolatos „dokumentáció tegnap érkezett meg a vakcinákkal együtt.” Néhány órával később Szijjártó Péter hivatalosan külügyminiszternek kinevezett, újabb virológiai feladatokat is ellátó kormánytag cáfolta a tisztifőorvost: csak a dokumentáció egy része érkezett meg, és az is még decemberben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.