2021. február 19., péntek

EZEKKEL A SZÖVEGEKKEL MEGY NEKI A NER ANNAK, AMI NEM AZ ÖVÉ

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.02.19.


A felsőoktatási intézmények NER-es megszállásának hivatalos keretezése az úgynevezett „modellváltás”. De a Színház- és Filmművészeti Egyetem esete is megmutatta, hogy ez sem az, aminek nevezik, hanem az, aminek látszik. Sok helyen jellemzően a vita lehetőségét is elvették az átalakítandó egyetemektől, Szegeden úgy szavaztak az egyetem szenátorai erről, hogy nem tudhatták, miről döntenek.

Nem sok kétséget hagy a „modellváltás” természete felől Orbánék, szigorúan pártustasításra működő médiájának hangneme: „szutykos odúban” meglapuló, „bűzös pincében” tanuló, büdös, ótvaros szektaként emlegették a szíművészeti tiltakozó diákjait, miközben mutogatták a modellváltott, új SZFE kifestett falú, új épületeit, hogy lám, a kormány csak ezt akarja.

Orbánék minden hasonló hatalmi térfoglalásnál ezt a kommunikációs játékot játsszák: találnak valami, a nyugati demokratikus keretek között is értelmes kifejezést, amögé bújtatják a nyers hatalmi nyomulást. A cél sokszor nem is a befolyás növelése vagy a további központosítás, hiszen régen nincs már olyan erő az országban, ami eséllyel állhatna ellen, hanem egyszerűen csak az, hogy mozgásban és harcra készen tartsa saját szervezetét, illetve a médiában tálalható konfliktusokat provokáljon, esetleg más folyamatokat elfedendő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.