2021. február 28., vasárnap

ÉS AKKOR SÖTÉTBEN TAPOGATÓZUNK A PUSKÁS ARÉNA ALAGÚTJÁBAN - A HVG E HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.02.28.


Nehéz heteket ígér a kormány a járvány kapcsán; 97 ezren vesztették el az állásukat decemberről januárra; egyre több kormány készül a Facebook megrendszabályozására. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Március 1-jétől az egészségügyi dolgozók új szerződés szerint, más jogviszonyban dolgoznak tovább, már ha aláírják a szerződésüket. Több helyen a márciusi beosztások ellehetetlenülésével fenyegettek – például azért, mert az ügyeleti díjak és a pihenőidő kifizetése problémás -, végül a kórházi főigazgatóság vezetői azt ígérték, szeptember végéig átdolgozzák a problémás részeket.

Az egészségügy kapcsán furcsa hírek érkeztek a koronavírus-oltásokról is. Kiderült például, hogy az AstraZeneca vakcináját - vagy egy hamisítványt, a cég nevével visszaélve - milliós tételben árulják kormányoknak a feketepiacon. Az is felröppent, hogy a cég a vállalt 180 millió helyett 90 millió adagnál is kevesebb vakcinát tud majd leszállítani az EU számára, de közölték, hogy eleget akarnak tenni a szerződéses kötelezettségüknek. Eközben elkezdtek oltani Magyarországon a Sinopharm vakcinájával – Kína is hálás lehet, hogy itt engedélyezték ezt. Egy ideig úgy volt, hogy Izrael vakcinákat küld Magyarországra, de aztán visszakoztak. Szijjártó Péter pedig bejelentette, hogy eddig 550 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra, a jövő hónapban jöhet a következő szállítmány. Az is kiszivárgott, hogy 717 ezerrel kevesebb felnőtt szerepel a magyarországi oltási tervben, mint ahány 18 éven feletti él az országban, és azt is kiszámoltuk, hogy a kormány érthetetlenül keveset rendelt a Moderna vakcinájából: miközben megállás nélkül Brüsszelt szidja a Fidesz, mindössze 1,7 millió adag oltóanyagot rendeltek, pedig akár tízmillió adagra is bejelenthettük volna az igényünket, és a túlrendelésnek nincs kockázata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.