2021. február 19., péntek

HOGYAN SZABÁLYOZHATÓ A PORNÓ AZ „ELMÚLTAM 18 ÉVES”-RE KATTINTÁSON TÚL?

MÉRCE
Szerző: MÓRA MENTA
2021.02.19.


A Nők Egymásért Mozgalom (NEM!) szeptemberben indult, „A pornó nem szex. A pornó erőszak” kampányának keretein belül több cikk is megjelent, melyek a pornó problematikusságát tárgyalják. Szó esett már a háttérben meghúzódó emberkereskedelemről, a videókban megjelenő erőszakról, a szexista és rasszista sztereotípiák bemutatásáról, azok szexuális életre gyakorolt káros hatásáról, illetve az intimitás áruba bocsátásáról is. Bár baloldali körökben egyre ismertebbé válik a pornó rendszerkritikus feminista kritikája, ritkán kerül terítékre az a kérdés, hogy milyen konkrét közpolitikai eszközökkel is lehetne szabályozni azt. Ennek egyik terepe a kiskorúak pornóhoz való hozzáférésének korlátozása.

Jelenleg kiskorúak is könnyedén nézhetnek pornót az interneten, ugyanakkor nem csak fogyasztóként érintettek: az utóbbi időben egyre több médiavisszhangot kapott, hogy a Pornhubon – melynek tulajdonosa a szexipar legbefolyásosabb cége, a Mindgeek – számos kiskorúakat ábrázoló videó is elérhető.

A Pornhub ellen már kampány is indult. A Traffickinghub nevű kezdeményezés keretében több mint kétmillió aláírás gyűlt össze az oldal azonnali leállításáért és felelősségre vonásáért az emberkereskedelemben és a szexuális kihasználásban játszott szerepéért. Ez is mutatja, hogy egyre többen igyekeznek felhívni a figyelmet a szexipar jelentette problémákra, miközben változást elérő szabályozásához kevés eszközünk és ismeretünk van.

Bár a pornó szabályozására állami szinten is vannak lehetőségek, ugyanakkor ez az internetes pornó elterjedésével egyre nagyobb kihívást jelent. Az eChildhood szerint, mely egy, a pornó gyermekekre gyakorolt hatásával foglalkozó szervezet, átlagosan 10-ből 6-7 fiú lát pornót 13 éves korára, ezek egy része pedig akaratlanul történik. Mivel sokan innen kapnak mintát a szexuális viselkedésről, a pornó nagy hatást gyakorol a későbbi szexuális életükre. Ez különösen káros, hiszen

a pornó rendszerint nők elleni erőszakot, nemek közti hierarchikus viszonyokat, kizsákmányolást ábrázol.

A pornót fogyasztó fiatalok esetében annak is nagyobb az esélye, hogy később maguk is szexuális tartalmú videók készítésében vegyenek részt. Probléma az is, hogy a gyakorlatban egyáltalán nem ellenőrzik körültekintően a fogyasztók életkorát, hiszen csupán egy kattintásba kerül, hogy az oldalra ellátogatók 18 éven felülinek vallják magukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.