2021. február 22., hétfő

MINTA LETT ORBÁN ÉS A MÉDIA VISZONYA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.22.


A sajtószabadság megszűnéséről írt közös véleménycikket négy uniós képviselő, köztük Dobrev Klára. Az Euractiv oldalán megjelent cikk szerint a sajtó demokratizálódásának 30 éve megindult folyamatát a a kommunista időket idéző visszarendeződés törte meg, melynek úttörője Orbán Viktor lett. A Russia Today szerint Jevgenyij Sztanyiszlavov lett az új orosz nagykövet Magyarországon.


Airplane, Leslie Nielsen, 1980. Nem ma volt, de hírneve nem kopott, s azóta is műfajteremtő filmként tartják számon David Zucker, Jerry Zucker és Jim Abrahams rendezte komédiát/paródiát. Amit csak azért említünk meg, mert a CBS 58 csatornán interjút készítettek David Zuckerrel, akinek most jelent meg a könyve, Mielőtt a mosolyt felfedezték volna címmel. S a könyvből illetve az interjúból nemcsak azt tudjuk meg, hogy a Zucker fivérek magyarok, mert nagyapjuk az 1900-as évek elején – valamikor József Attila apjával egyidőben – vándorolt be az Egyesült Államokba, hanem azt is, hogy a humort tőle tanulta el/tanulta meg David Zucker. A fapofával előadott humort, s szerinte Leslie Nielsen ennek köszönheti hírnevét, akit nem kis munkával vezetett rá a siker titkára. David Zucker rendezte a nem kisebb sikert arató Csupasz pisztolyt is.

Riasztó minta lett Orbán média feletti ellenőrzése

Domènec Ruiz Devesa, Elena Yoncheva, Dobrev Klára és Petra Kammerevert uniós képviselők véleménycikket írtak az országukban tapasztalt sajtószabadság megszüntetésének egyre nyilvánvalóbb folyamatáról, amit az Euractiv közölt. Ahogy szinte egyszerre sötétültek el a lengyel tv-csatornák, a hallgatott el a budapesti frekvencián a Klubrádió és Janez Jansa szlovén kormányfő keményen nekirontott egy, őt a közösségi hálón bíráló újságírónak – jellemzik a kialakult és Európában egyre több helyen keserűen megtapasztalt helyzetet a közös cikk szerzői. A sajtó demokratizálódásának 30 éve megindult folyamatában, amikor végre kivívták az újságírók az olvasók bizalmát, hirtelen a kommunista időket idéző visszarendeződés kezdődött el, aminek az autokrata vezető modelljét megtestesítő Orbán Viktor lett az úttörője – jelenti ki az írás. Hisz átvette az közszolgálati média feletti ellenőrzést, a magántulajdonban lévő médiumokat pedig barátai, üzlettársai kezére játszották át. Gyakorlatát egyre több helyen alkalmazzák, így Bulgária is beállt a sorba, ahol a média helyzete évek óta egyre inkább hasonlítható a kongói vagy afganisztánihoz, mint egy uniós országéhoz. A cikkben felhozzák az SZFE függetlenségének a felszámolását is. A szerzők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy az alapokmányban leírtakhoz tartva magát vessen be minden olyan eszközt, amellyel a független és oknyomozó újságírást támogatni tudja, mert az elmúlt időszakban e téren teljesen passzív volt. Most azonban háborúban élünk, amit meg kellene nyerni! – fogalmaznak. Ma egyébként Brüsszelben a Szocialisták és a Demokraták erről tartanak konferenciát, s várják, minél többen csatlakozzanak az eseményhez.

Magyarországon olthatnak kínai vakcinával először az Unióban


Számosan, így a Bloomberg amerikai hírügynökség is beszámolt arról, hogy az Unióban először Magyarország engedélyezheti a kínai vakcina alkalmazását. Amit zömében a harmadik Covid hullámmal magyarázott a kormány. Arra azonban felhívja a cikk a figyelmet, hogy miközben a magyar dokumentáció alapján minden felnőttnek beadható a vakcina, azért hozzátették, hogy a 60 év felettieknél a hatékonyság igazolása további vizsgálatra szorul. Majdnem 400 ezer embert oltottak be más vakcinákkal hazánkban eddig, február végéig több mint 1 millió a kitűzött cél.

Folytatódik az orosz-magyar vasútbiznisz

A kairói Alexandria kikötőbe kedden érkezik meg az első magyar vasúti kocsi-szállítmány az Orosz-Magyar Transmach Holding és az egyiptomi kormány között létrejött szerződés értelmében. Aminek részleteiről annyi tudható az Egypt Today portálról, hogy 1300 hagyományos és légkondicionált vasúti kocsi szállításáról kötöttek a felek egyezményt 1 065 milliárd euró értékben. Négy ipari szerelvény várható keddre, s az 1300 darabra kötött szerződés felét Magyarországon fogják legyártani, a másik felét pedig Oroszországban. Ahonnan már 243-at leszállítottak.

Új orosz nagykövetet nevezett ki Putyin elnök Budapestre


Új orosz nagykövetet nevezett ki Putyin elnök Budapestre Jevgenyij Sztanyiszlavov személyében, adta hírül a Russia Today orosz nyelvű adása. Ezzel egyidőben felmentette tisztségéből elődjét, a 2014 óta nagyköveti posztot betöltő Vlagyimir Szergejevet.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolójából többet is megtudhattunk róla: Jevgenyij Sztanyiszlavov 1983 óta dolgozik az orosz külügyminisztériumban, több hazai és külföldi tisztséget töltött be, a 2000-es években ENSZ New York-i székhelyén volt nagykövet, majd a UNICEF közép- és kelet-európai térség és a Független Államok Közösségének, a FÁK(volt Szovjetunió 15 tagköztársaságának konföderációja) képviseletének régiós igazgatója. 2014-től a külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának volt a vezetője. Nyelvtudása: arab és angol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.