2021. március 23., kedd

A GRIPEN-BESZERZÉS SZELLEME KÍSÉRT A KORMÁNY LEGÚJABB FEGYVERVÁSÁRLÁSÁNÁL

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.03.23.


A kormány szeret titkolózni, utólag árulták el, hogy az ország részben hitelből fedezi új, 500 milliárd forintos légvédelmi rendszerét. A kamat rendben van, az árfolyamkockázat viszont fennáll. Az összeg önmagában hatalmas, pedig a teljes haderő-modernizációs keretnek csak kis része, és messze elmarad a páncélosbeszerzések költségétől.


348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forint forrást biztosít hazánk harci-védelmi képességének növeléséhez az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK) – jelentette be a Pénzügyminisztérium. A „forrás” (vagyis magyarul: kölcsön) Magyarország új, NASAMS légvédelmi beszerzéséhez kell. Ez egyébként még nem a beszerzés teljes ára, a közlemény szerint a fenti összeg csak a 410 millió eurós beszerzés 85 százalékát fedezi.

Magát a légvédelmi rendszert Magyarország a norvég Kongsberg Defence & Aerospace cégtől veszi, az abban használt rakéták azonban amerikai AMRAAM-ek a Raytheon cégtől. David Cornstein amerikai nagykövet 2020 augusztusában jelentette be, hogy Magyarország elköteleződött a rakéták beszerzése mellett, az ügylet értékeként egymilliárd dollárt közölt. Ez a közlés megelőzte a NASAMS-beszerzés hivatalos bejelentését, az csak a szerződés aláírásakor, november közepén történt meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.