2021. március 16., kedd

ÁRFOLYAMCSÖKKENÉST HOZOTT A FEBRUÁR A BEFEKTETŐKNEK - NAGYOT EMELKEDTEK AZ ÁLLAMPAPÍRHOZAMOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2021.03.16.


Februárban nagyot emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, nemcsak Magyarországon, hanem Amerikában és Európában is. Emiatt csökkentek a kötvényalapok árfolyamai, az éves hozamok pedig tovább mérséklődtek, sőt itthon a hosszú kötvényekbe fektető alapoknál mínuszba fordultak.


Februárban jelentősen emelkedtek a hozamok a hazai állampapírpiacon; az éven belüli lejáratoknál 10-30 bázisponttal, a hozamgörbe közepén és hosszú végén 30-70 bázisponttal nőttek. A koronavírus elleni oltások felgyorsulásával erősödtek a várakozások, hogy a korlátozások hamarosan feloldhatók lesznek, és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba. A pozitív várakozások a kereslet élénkülését hozták magukkal, ami feljebb hajtotta a nyersanyagárakat és az inflációs várakozásokat. Ez utóbbit még az USA legújabb, 1900 milliárd dolláros fiskális élénkítő csomagjának várható elfogadása is fűtötte – írja az OTP Alapkezelő februári portfoliójelentésében (Azóta az USA kongresszusa a csomagot elfogadta).

Mindennek hatására a hosszú hozamok az USA-ban és az eurózónában is feljebb mentek. Ez a globális hozamemelkedés pont akkor szivárgott be hozzánk is, amikor jelentősen csökkent az MNB ereje a hozamgörbe kontrollálására, mivel elérte az 50 százalékos állományi kvótát a tíz éven túli papírok vásárlása során. A hazai infláció évközepi felpörgésétől való félelem miatt - elemzők szerint 4-6 százalék közé is emelkedhet a pénzromlás üteme a nyárra - a befektetők elkezdtek kamatemelést árazni, ami a hozamgörbe elejét és közepét is feljebb tolta. A jegybank nem módosította az irányadó kamatokat. A forint árfolyama 355-362 között mozgott az euróval szemben. A MAX index értéke 2,29 százalékkal csökkent. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.