2021. március 15., hétfő

ORBÁNNAK OLYAN BEFOLYÁSA LETT A MÉDIÁBAN, MINT SENKI MÁSNAK MAGYARORSZÁGON

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.03.15.


Vezető fideszes politikusok elkezdtek arról beszélni, hogy a kormánynak semmi köze a magyar médiában elmúlt években történt drasztikus átalakuláshoz; egyébként pedig minden rendben, kiegyenlítettek az erőviszonyok. Ehhez képest minden pontosan Orbán Viktor szándékának és politikai céljainak megfelelően történt a hazai sajtóban, a kormányfő pedig olyan befolyásra tett szert, amit politikai ellenfelei megközelíteni sem tudnak. Médiapiaci fact check március 15-én, a magyar sajtó napján.


Az elmúlt hetekben Európában és Magyarországon is újra intenzívebben foglalkozik a politikai közvélemény a hazai médiahelyzettel. Miután a kizárólag fideszes tagokkal felálló Médiatanács bürokratikus okokra hivatkozva elvette az ellenzéki Klubrádió frekvenciáját, az Európai Parlamentben a lengyel- és a szlovén mellett újra vitáztak a magyar sajtószabadságról is.

A témában először a külügyminiszter, Szijjártó Péter szólalt meg, aki kijelentette, hogy az egész nyugat-európai sajtó hazudik, amikor számon kérik a kormányon a hazai sajtószabadságot. Hasonlóan értékelte a helyzetet Deutsch Tamás kormánypárti EP-képviselő is, aki szerint nettó hazugság, hogy a Fidesz vagy az Orbán-kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”. Legutóbb pedig a pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály írt levelet a holland pénzügyminiszternek, amelyben leszögezte, hogy

„A magyar jogszabályok, közöttük elsőként Magyarország Alaptörvénye maradéktalanul biztosítja a sajtó szabadságát. A médiumok piaci alapon működnek, a kormánynak pedig sem joga, sem szándéka nincs arra, hogy ezekbe a viszonyokba beavatkozzon.”

A három politikus állításai közül Varga nyilatkozata a legérdekesebb, ugyanis ez élesen szembe megy azzal, amit Orbán Viktor médiaügyekben mondott és képviselt az elmúlt 11 évben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.