2021. március 23., kedd

SZÁZMILLIÓKAT KÖLTENEK A STADIONOK VÉDELMÉRE

NÉPSZAVA
Szerző: KONCZ TAMÁS
2021.03.23.


A gyepszőnyegek megóvására költ az állami cirkuszcég a majdani rendezvényekre hivatkozva, miközben a társulatok az évadot sem tudják elkezdeni.


Mobil fűvédő rendszereket vásárolt 288 millió forintért a kormányzati felügyelet alatt álló Nemzeti Cirkuszművészeti Központ leánycége egy apró békéscsabai betéti társaságtól, a Filó és Társától – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Erre azért van szükség, mert a kormány egy korábbi döntése értelmében cirkuszi előadásokat fognak stadionokban tartani, márpedig ezek gyepszőnyege igen kényes, állaguk megóvásához egy mobil, nagy teherbírású védelmi rendszer szükséges – legalábbis ezzel indokolta a beszerzést a Előadó- és Cirkuszművészeti Eszközkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban ECESZ). 

Az Orbán-kabinet 2019 februárjában döntött a Lázár Ervin-program elindításáról: minden általános iskolás tanévenként egyszer ingyen mehet színházi, cirkuszi előadásra vagy koncertre. A nagyszabásúnak tervezett rendezvényekhez persze tér kell, így jöttek a képbe a több tízezer férőhelyes stadionok. A programra a cirkuszközpontot is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium 2020 végéig 5,6 milliárd forintot adott az előadó-művészeti szervezeteknek. Az ECESZ most ebből forrásból vásárolta meg a mobil fűvédő-rendszereket, továbbá három járművet a 146 panelből álló rendszer mozgatásához. 

A március 3-án megkötött szerződésből úgy tűnhet, mintha nem is lenne koronavírus-járvány: miközben a kulturális intézmények és a legtöbb sportközpont kisebb megszakításokkal egy éve zárva tart, az állami cirkuszközpont a stadionok gyepét félti. És nemcsak erre költenek, tavaly szeptemberben nettó 800 millió forintért vettek fény-és hangtechnikát. A mostani beszerzés azért is furcsa, mert a nyertes beszállító, a Filó és Társa még kisvállalkozásnak sem nevezhető: 2019-ben 208 millió volt a teljes éves árbevételük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.