2021. április 30., péntek

"AZT KÍVÁNOM AZ ANYUKÁMNAK, HOGY LEGYEN BOLDOG NÉLKÜLEM!"

NÉPSZAVA
Szerző: Népszava
2021.04.30.


Jelenleg 23 ezer gyermek (a Magyarországon élő gyerekek csaknem egy százaléka) él szülők nélkül, állami gondoskodásban. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából. Az okok általában a szülők szegénységével, megoldhatatlan lakáshelyzetével, kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetükkel párosulnak. Az SOS Gyermekfalvak 36 éve nyújtanak nekik biztonságos, szerető otthont nevelőszülőknél. 

– A gondoskodás nemcsak arról szól, hogy ételt, tiszta ruhát, meleget adunk nekik, hanem arról is, hogy meghallgatjuk őket, segítünk feldolgozni a hozott múltat. Ez komoly csapatmunkát igényel a nevelőszülő, a pszichológus és a szakemberek részéről minden egyes gyereknél. Mielőtt felnőnek, néhány évünk van átsegíteni őket azokon a traumákon, amelyekre egy emberöltő is kevés lenne – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója. 

S mit üzennek ezek a gyerekek anyák napján?

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!”

„Azt kívánom anyukámnak, hogy legyen lakása és munkája!”

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy bárcsak élne még!”

Fotósorozatukban gyerekek beszélnek arról, mit szeretnek, mit nem szeretnek a vér szerinti anyukájukban, mit kívánnak nekik ezen a napon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.